Podeli vest

Značajna državna subvencija mladim majkama za kupovinu prvog stana

Autor : Bilten.rs

PIXABAY

Počelo je podnošenje zahteva  za subvencionisanje stana, po osnovu rođenja deteta.

Novim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i Uredbom Vlade Republike Srbije, propisani su uslovi o dodeli  državne pomoći i ostvarivanju prava na novčana sredstva za kupovinu stana ili kuće u maksimalnom iznosu do 20.000.-EUR

Kako je u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji navedeno, majke zahtev za subvenciju podnose Službi za dečju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta, a za teritoriju  Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu  za socijalnu zaštitu, 27. Marta 43-45.

Ovo pravo mogu da ostvare majke dece rođene od 01. januara 2022. godine ili kasnije, pod uslovom da im je to prva nekretnina u vlasništvu i da  prihodi bračnih  partnera  nisu veći od dve prosečne plate na Republičkom nivou. Ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra, opredelila je država za ovu namenu.

Novčana sredstva koja se dobijaju po ovom osnovu su bezpovratna, a majke imaju rok  da podnesu zahtev najkasnije godinu dana od dana rođenja deteta.

„Nekretnina koju bi majka kupila ne bi smela da se otuđuje i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od datuma kupovine, tj. sticanja vlasništva.

Nakon ostvarivanja pomenutih prava, ovako stečena imovina biće uknjižena na ime majke. Ova ostvarena državna pomoć mogla bi da bude od velikog značaja za mlade majke, jer, kako će imati nekretninu na svoje ime, imaće sva prava na tu nepokretnost” – objašnjava nam Milivoj Đurić iz MILOX NEKRETNINA.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: