Podeli vest

Otkako je okončana neuspela pobuna paravojne grupe “Vagner”, najviši ruski generali se nisu pojavljivali u javnosti, piše Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

Agencija primećuje da se šef ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov nije pojavljivao u javnosti, ni na državnim televizijama, kao i da se ne spominje u saopštenju ministarstva odbrane od 9. juna ove godine.

U javnosti nema ni generala Sergeja Surovikina, koji je zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini. On je poslednji put viđen za vikend kada se pojavio na video-snimku na kojem je apelovao da se zaustavi marš ka Moskvi.

Prethodno je “Njujork tajms” objavio da je Surovikin unapred znao za pobunu, kao i da ruske vlasti proveravaju da li je on bio saučesnik, dok je portal “Moskou Tajms” (Moscow Times) objavio da je Surovikin uhapšen. Novinar Aleksej Venediktov objavio je, ne navodeći svoje izvore, da Surovikin od subote nije bio u kontaktu sa svojom porodicom, kao i da se ne može stupiti u kontakt sa njegovim telohraniteljima.

Britanska agencija prenosi da, međutim, nije dobila nezavisnu potvrdu takvih navoda. “Ribar”, uticajni Telegram kanal koji vodi bivši portparol ruskog ministarstva odbrane, objavio je da je čistka u toku.

“Oružana pobuna privatne vojne kompanije Vagner postala je izgovor za masovnu čistku u redovima ruskih oružanih snaga”, navodi taj Telegram kanal. Rojters piše da bi takav potez, ukoliko se ispostavi kao tačan, mogao da promeni način na koji Rusija vodi rat u Ukrajini i da dovede do previranja u trenutku kada Moskva pokušava da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu. Istovremeno, pojedini analitičari smatraju da je ministar odbrane Sergej Šojgu, kojeg je Prigožin želeo da sruši, sada možda malo sigurniji.

“Mislim da je Prigožin očekivao da će se nešto preduzeti u vezi sa Šojguom i Gerasimovim, da će Putin presuditi u njegovu korist. Umesto toga, njegova pobuna je možda obezbedila njihov nastavak mandata, uprkos tome što su poznati kao nesposobni i široko omraženi u Oružanim snagama Ruske Federacije”, naveo je na Tviteru Majkl Kofman iz Karnegijeve zadužbine. Za razliku od Gerasimova, Šojgu se nekoliko puta pojavio u javnosti od okončanja neuspele pobune.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: