Podeli vest

Radnici na nemačkim aerodromima na određeno vreme, kojima bi bio ponuđen smeštaj i standardna plata, morali bi da prođu iste testove bezbednosti i pouzdanosti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

LUFTHANSA
Foto: Pixabay

Nemačka nastoji da što je pre moguće dovede strane radnike kako bi rasteretila zakrčene aerodrome koji trpe manjak radne snage u letnjoj sezoni kada je promet po pravilu veći, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radnici na određeno vreme, kojima bi bio ponuđen smeštaj i standardna plata, morali bi da prođu iste testove bezbednosti i pouzdanosti kao i drugo osoblje, kao što su na primer oni koji upravljaju prtljagom, za šta je obično potrebno oko dve nedelje, rekao je portparol na današnjoj redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

Putnici širom Evrope suočeni su sa izuzetno velikim gužvama i čekanjem u redovima ovog leta jer je potražnja za putovanjima ponovo u punoj snazi nakon ukidanja kovid mera ograničenja, a aerodromi i avio-kompanije imaju problem da obezbede dovoljno osoblja da se izbore s krizom.

Prema podacima udruženja aerodroma ADV, svako peto radno mesto u oblasti obezbeđenja, čekiranja i upravljanja avionima je nepopunjeno.

Očekuje se da će aerodromi narednih dana objaviti kolike su im tačno potrebe za radnicima, a čelnik udruženja zaposlenih za zemaljsko opsluživanje aviona ABL, Tomas Rihters, očekuje da će im biti odobreno zapošljavanje od 1.000 do 2.000 radnika na tri meseca, najverovatnije počev od avgusta.

„Bilo bi lepo da vremensko ograničenje bude na najviše šest meseci, do kraja godine. To ne rešava problem, ali bi svakako pomoglo“, rekao je Rihter u intervjuu za Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: