Podeli vest

Nemački Federalni zavod za zapošljavanje želi da dovede do 25.000 nekvalifikovanih radnika iz inostranstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Nemcima je ove godine potrebno do 25.000 nekvalifikovanih radnika iz inostranstva za poslove na aerodromima, u hotelima, restoranima ili skladištima.

Kako je saopštio Federalni zavod za zapošljavanje, druga faza novog Zakona o useljavanju kvalifikovanih radnika stupa na snagu 1. marta.

Zakon omogućava kompanijama da zaposle radnike u kratkom roku do osam meseci „u špicu“, „na primer u hotelskoj i restoranskoj industriji ili na aerodromima.“

Međutim, to nisu nužno kvalifikovani radnici, jer kako piše sama agencija za zapošljavanje, nema stručne obuke ili prekvalifikacije za njih.

Radnici u poljoprivredi su izuzeti od ovoga, a radnici iz inostranstva moraju biti plaćeni po kolektivnim ugovorima ili pod istim uslovima kao u kolektivnom ugovoru.

Donošenje ovog zakona naišlo je na protivljenje nekih aktera na političkoj sceni i medijima koji postavljaju pitanje zašto Nemci ne mogu da “pokriju” ova radna mesta.

Prema evidenciji zavoda u nemačkoj je trenutno 155.000 nezaposlenih nekvalifikovanih radnika pa svi postavljaju pitanje zašto se ovi radnici ne “late” ovih poslova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: