Više univerziteta u nemačkoj pokrajini Tiringiji nudi novac studentima da promene prebivalište, da bi u mestu gde studiraju mogli da učestvuju na predstojećim pokrajinskim izborima, pošto u tom delu zemlje jača Alternativa za Nemačku (AfD).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“Preregistrujte se, obezbedite bonus, uključite se, glasajte, ojačajte demokratiju”, slogan je inicijative “92 dana”, koja je pokrenuta pod nadzorom Ministarstva nauke na čelu sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), čiji je lider kancelar Olaf Šolc.

Mediji u Nemačkoj pišu o kampanji “92 dana” koju je pokrenuo univerzitet Bauhaus u Vajmaru i kojoj su se pridružili drugi univerziteti i viskoškoleske institucije u Tiringiji.

Prema pisanju nemačkih medija, univerziteti nude studentima za prebacivanje prebivališta u Tiringiju od 100 do 300 evra, a sve pod motom “jačanja demokratije”, navodi Dojče vele.

“Ne radi se samo o promeni prijave boravka, već i o važnosti visoke izlaznosti birača uopšte”, rekao je jedan od inicijatora kampanje “92 dana”, profesor vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru Burkhart fon Ševen.

On u izjavi za “Bild” dodao da se mnogi studenti nikada ne registruju u gradu ili opštini gde studiraju i da su u kampanji “92 dana” prepoznali ovaj “neiskorišćeni glasački potencijal i želeli da se njemu posebno obratimo”.

Nedeljnik “Špigel” je postavio pitanje “da li univerziteti ovom kampanjom zaista podržavaju demokratiju – ili se nedopustivo mešaju u njeno najveće dobro, izbore?”, ukazujući da Univerzitet u Imenauu nudi svojim studentima koji nisu iz tog mesta 50 evra po semestru, a Univerzitet u Vajmaru čak nudi 300 evra kao jednokratnu uplatu za prijavu boravka, prenose Vesti onlajn.

Prema veb stranici “92 dana”, ukazuje se da bi promenom prijave što većeg broja studenata “trebalo podržati demokratiju u Tiringiji i zaštititi slobodarski osnovni poredak”, prenosi “Špigel”.

Fon Ševen tvrdi da ova kampanja nije “izričito partijsko-politički usmerena” i da je “neodrživa” teza da je ona usmerena protiv AfD-a.

On, takođe, smatra da se ne radi o kršenju zakona, niti o zabranjenom mešanju u izbore.

Slobodni i tajni izbori studenata ostaju zagarantovani, promenom prebivališta oni dobijaju samo priliku da svojom voljom učestvuju na izborima u Tiringiji, naveo je autor inicijative.

Građani Tiringije ove godine glasaju tri puta na važnim izborima: na lokalnim izborima 26. maja, na evropskim izborima 9. juna i na pokrajinskim izborima 1. septembra.

Po poslednjim anektama, desničarska AfD je tamo najjača politička snaga i može da računa na oko 30 odsto glasova, prenosi Dojče vele.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: