Podeli vest

I pored velikog pritiska javnosti u Nemačkoj, nemačka fudbalska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Kataru odlučila je da odustane od nošenja trake koja bi ukazivala na prava LGBT zajednice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

manuel noer
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Sćrader

Do samog početka utakmice protiv Japana bilo je nejasno da li će kapiten, golman Manuel Nojer oko ruke nositi spornu traku „Jedna ljubav“ sa srcem u duginim bojama.

Umesto toga on je na teren istrčao, kao što je to pre njega učinio kapiten engleske reprezentacije Heri Ken, sa zvaničnom FIFA trakom koja nosi natpis „Ne diskriminaciji“.

Nojer je izašao na teren sa tom trakom polupokrivenom žutim golmanskim dresom.

Međutim, čitava nemačka reprezentacija je, pred početak utakmice, tokom zvaničnog fotografisanja prekrila usta rukom protestujući time protiv odluke FIFA da se zabrani nošenje trake „Jedna ljubav“.

Za nemačke medije to je premali gest u odbrani ljudskih prava.

Naime, pred današnji meč je, između ostalih, nemački vicekancelar Robert Habek rekao da bi, da je na mestu Nojera, istrčao sa trakom „Jedna ljubav“, koju nisu želeli da vide na terenu domaćini Svetskog prvenstva.

On je kazao da bi to uradio iako se zna da bi bio kažnjen.

Isto tako i nekadašnji fudbalski as iz Nemačke Lotar Mateus rekao je da bi se on svakako oglušio o zabranu FIFA i da veruje da će to i Nojer uraditi.

Nemačka osudila nenošenje raznobojnih kapitenskih traka

Nemačka vlada saopštila je danas da su prava seksualnih i rodnih manjina vrednosti o kojima “nema rasprave”” i da Berlin žali što to nije moguće da se izrazi na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Reagujući na odluke kapitena sedam evropskih reprezentacija, uključujući Nemačku, da ne nose raznobojne kapitenske trake kampanje ””OneLove”” (Jedna ljubav) zbog zabrane FIFA, vlada iz Berlina smatra da se “u sportu način izražavanja vrednosti, poput različitosti i tolerancije, može svojevoljno odabrati””, prenosi Rojters.

“Nemački tim predstavlja našu zemlju i našu različitost””, dodaje se u saopštenju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer danas je na stadionu u Dohi nosila oko ruke zabranjenu traku „Jedna ljubav”, koja je simbol podrške LGBT zajednici.

Ona je, sedeći pored šefa FIFA Ðanija Infantina, noseći traku uputila jasnu poruku da ne prihvata izrečene zabrane te krovne fudbalske organizacije.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) donela je ranije odluku o kažnjavanju igrača žutim kartonom pre početka meča Svetskog prvenstva, ako se odluče da izađu na teren noseći raznobojne kapitenske trake.

Ovu odluku kritikovao je i držani sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izjavio da “niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoj nacionalni tim””.

Iz fudbalskih saveza reprezentacija koji su se odlučili da ne nose trake ””OneLove”” kampanje, među kojima su Engleska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Holandija, Belgija i Vels, saopštili su da su bili spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače, preneo je Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: