Podeli vest

Nemam poverenja da tzv. tehnička vlada ne bi uvela sankcije Rusiji, da ne bi de jure priznala nezavisnost tzv. Kosova, “razvlastila” Srbiju na neki drugi način ili uradila nešto što nije u skladu sa interesima građana, rekla je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski u intervjuu Tanjugu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predstavnici dela prozapadne opozicije više puta su kao jedan od scenarija posle izbora, sa željom da se promeni vlast u Srbiji, pominjali formiranje “tehničke vlade” sa desnicom, a Đurđević Stamenkovski poručuje da u te ljude nema poverenja, i to ne na osnovu percepcije, već zato što su, podseća, oni već bili na vlasti.

Đurđević Stamenkovski je, na pitanje da li tzv. tehnička vlada može da donosi odluke, rekla da takva vlada nije ustavno-pravna kategorija i da ona samo političkim dogovorom može biti oročena na određeno vreme, međutim, istakla je i da je Zoranu Zaevu u Makedoniji bilo dovoljno tri meseca da promeni ime države i uvede je u NATO.

“Tri meseca je dovoljno da izvršite kapitulaciju, a ta vlada bi imala puni legitimitet. I sve ono što bi ona učinila bi pravno obavezivalo Srbiju. Mi ne bismo mogli da kažemo, a malo smo se šalili, nismo mi ovo stvarno, mi smo ovo tehnički”, rekla je ona.

Niti bi, kako kaže, bilo ko sa zapada rekao – pustite ih, nemojte sada da pritiskamo Srbiju, ovo je tehnička vlada, oni su se tu malo skupili da srede biračke spiskove.

“Tek tada bi nastao permanentan kontinuiran pritisak na Srbiju da ispuni sve ultimatume i uslove. Ukoliko nemamo saglasje oko toga šta su crvene linije te vlade, mi u tome nećemo učestvovati. To je naš stav”, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da koalicija Nacionalno okupljanje ne želi da bude ničiji privezak, niti “nevesta za večitog mladoženju Dragana Đilasa”.

“Nismo mi njegova moneta kojom će on trgovati i tražiti sutra svoje političke pozicije. Mi smo spremni, a to građani treba da znaju, da ostanemo u opoziciji. Mi nismo izašli na nove izbore da grabimo za vlašću, za javnim preduzećima, da se talimo, da delimo neke kolače”, podvukla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da su građani sa tom koalicijom načisto i da ne postoji šansa da učestvuju u nečemu što nije u skladu sa njihovim principima.

Tvrdi da Zapad, kako je rekla, želi koaliciju između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, odnosno dvotrećinsku većinu u parlamentu za promenu Ustava, kako bi se uvele sankcije Rusiji i priznala nezavisnost tzv. Kosova kroz primenu francusko-nemačkog dokumenta, a na konstataciju da upravo funkcionerka SSP Marinika Tepić kaže da će vladu praviti sa Zavetnicima, jer veruje da svako ko glasa za Zavetnike glasa i za promenu vlasti i na pitanje da li su ih zvali da prave koaliciju, Đurđević Stamenkovski odgovara da nisu razgovarali o bilo kakvim postizbornim koalicijama i da je ta priča neutemeljena u realnosti.

Istakla je da “nema koalicije ni sa jednom političkom opcijom koja traži sankcije Rusiji i koja hoće primenu francusko-nemačkog plana”.

“Što se tiče gospođe Tepić, mislim da je svima u Srbiji jasno da se naši politički putevi dijametralno razlikuju. Ona je imala učešće u različitim političkim strankama, ja sam imala stranku koju sam osnovala, u kojoj sam i dalje, od koje ne odstupam, svoju politiku ne menjam, dresove ne menjam, ne pravim nikakve transfere i nemam nameru to da radim. Naši stavovi su do te mere različiti da mi teško možemo da pronađemo zajednički jezik”, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Na pitanje šta misli kako je došlo do promene mišljenja Tepićeve, koja je Srpsku stranku Zavetnici nazivala “Vučićevim slugama”, a sada kaže da ih poštuje, ocenila da je možda to deo političke taktike ili da prosto ne želi da ulazi u polemiku sa ostatkom opozicije.
Đurđević Stamenkovski je navela da je Nacionalno okupljanje, odnosno koalicija Srpske stranke Zavetnici i Srpskog pokreta Dveri druga, odnosno posle objedinjavanja prozapadne opozicije, treća politička snaga u zemlji što je, tvrdi, podstaklo određene napade od strane kako “režimskih medija, tako i onih koji negde favorizuju taj prozapadni narativ”.

Ona je poručila da je Nacionalno okupljanje politički savez koji će trajati i posle izbora.

Kada je reč o sastanku lidera desno orijentisanih stranaka na kome nije postignut dogovor da sve te stranke budu na jednoj listi, Đurđević Stamenkovski podseća da je Miloš Jovanović iz Novog DSS insistirao na tome da se unapred pruži podrška prozapadnoj vladi sa obrazloženjem da bi ona bila privremenog karaktera, ali je navela da ona nema poverenja u njih.

Odgovarajući na pitanje o Narodnoj stranci, koja je takođe učestvovala na tom sastanku, Đurđević Stamenkovski napominje da su oni razgovarali sa svim stranakama koje su za odbacivanje francusko-nemačkog plana, pa tako i sa Narodnom strankom, ali koja je, kako je istakla, na prethodnim izborima bila u koaliciji sa Marinikom Tepić, a sada je u jednoj transformaciji.

“Ali ne možete vi preko noći presvući jedno odelo, obući novo i predstaviti se za neki novi ili drugačiji proizvod. To su lica koje su učestvovala u vlasti. Vuk Jeremić je bio ministar spoljnih poslova. On ima svoju biografiju. U njoj postoje određeni stavovi u javnom mnjenju”, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Navodeći da Nacionalno okupljanje nikada nije učestvovalo u sistemu, upitala je zašto bi bilo kome davali veštačko disanje i rehabilitovali snage koje su imale priliku da se pokažu.

“Ti pregovori jesu vođeni, ali dogovor nijednog časa nije bio postignut. Iz prostog razloga je što Jovanović i ja nismo imali razumevanje oko ovih najvažnijih pitanja. On je smatrao da, bezuslovno, treba ući u vlast sa strankama prozapadne opozicije. To nije moj stav. Takođe, kolega Obradović je bio na ovom stanovištu koje sam i ja zastupala”, rekla je ona.

Govoreći o rešavanju pitanja KiM, upitala je gde žurimo i ko je Srbiju ubedio da joj hitno treba pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom što bi, kaže, vodilo lažnoj državi i stolici u UN, a kao alternativu Evropskoj uniji vidi Briks.

Njenu objavu na društvenim mrežama da se u Srbiji izvrši 100.000 prekida trudnoće godišnje deo javnosti je protumačio kao stav protiv abortusa, a Đurđević Stamenkovski odgovara da jeste protiv abortusa, ali da to ne znači da bi ga zabranila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: