Napad na dva gasovoda Severni tok u Baltičkom moru planirala je ukrajinska grupa pre nego što je Rusija pripojila Krim 2014. godine, preneo je danas nemački list “Velt am zontag” pozivajući se na nemačke istražne izvore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SEVERNI TOK
Tanjug/ Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

U to vreme Severni tok 1 bio je u funkciji više od dve godine, a planiranje Severnog toka 2 bilo je u toku, navodi list i podseća da su gasovodi u velikoj meri uništeni u eksplozijama 26. septembra 2022. godine, u blizini danskog ostrva Bornholm, prenosi “Prese-augsburg” (Presse-augsburg).

“Rezultati istrage mogu da vode u pravcu ukrajinske grupe. Iz perspektive obaveštajnih službi, ima mnogo toga da se kaže i o operaciji lažne zastave koju su sproveli Rusi. Oni su to u stanju da urade”, rekao je za pomenuti list predsednik nemačke Federalne obaveštajne službe (BND) od 2011. do 2016. godine, Gerhard Šindler.

Šindler kaže, međutim, da tajna služba sumnja u validnost dosadašnjih rezultata istrage.

Federalna policija trenutno istražuje pozadinu čina sabotaže u ime Federalnog glavnog tužioca.

Od proleća 2023. godine u fokusu istrage je jedrilica “Andromeda”, koja je u vreme nesreće iznajmljena u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Navodi se da je šestočlana posada bila u Ukrajini pre i posle napada, a sada su se pojavili novi dokazi koji potvrđuju sumnju da je napad na cevovode izvršila posada jedrilice, rekao je za list zvaničnik upoznat sa istragom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!