Podeli vest

Nakon smrti nekih od najpoznatijih, ili u nekim slučajevima zloglasnih,  ljudi na svetu, delovi njihovih tela postali su svojevrsni suveniri za one koji su ih sačuvali.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Kao relikvije čuvaju se Budin zub, Muhamedova brada, pupčana vrpca Isusa Hrista, ali i penis Napoleona Bonaparte, mozak Alberta Ajnštajna i glava Mata Hari, koja se vodi kao nestala.

Možda nije toliko čudno sačuvati mozak Alberta Ajnštajna i na njemu raditi istraživanja. Međutim deo njegovog mozga je patolog Tomas Harvi uklonio je bez dozvole porodice preminulog naučnika.

Inače, Harvi je takođe uzeo Ajnštajnove oči i dao ih Ajnštajnovom oftalmologu. Na kraju, iako su ga isprva tužili i iako je izgubio licencu, prema Muzeju Muter u Filadelfiji, dr Harvi je dobio porodičnu dozvolu da zadrži mozak ako ga koristi samo za naučna istraživanja.  Na sajtu ovog muzeja piše da je Harvi decenijama  držao mozak jednog od najvećih svetskih umova u staklenoj tegli, ponekad u kutiji za jabukovaču ispod hladnjaka za pivo.

Čuvati Ajnštajnov mozak za istraživanja, možda i ima nekog smisla. Ali ko je dobio ideju da uzme penis Napoleona Bonaparte?

Bio je to lekar koji je vršio obdukciju nakn smrti Napoleona 5. maja 1821., a još neverovatnije je kuda je sve putovao njegov penis do danas.

Doktor je dao penis jednom svešteniku, koji ga je prokrijumčario na Korziku, ali koji je tamo ubijen. Do penisa je zatiim stigao britanski kolekcionaru 1916. godine i odneo ga u Englesku. Zatim je 1924. godine preko američkog prodavaca starih knjiga dospeo u Njujork gde je bio i deo jedne izložbe. Onda  je 1977. vodeći američki urolog i profesor po imenu Džon Latimer rešio da kupi Napoleonov penis i sakrije ga kako više ne bi provlačio pažnju. On je za njega dao 3.000 dolara, a čuvao ga je ispod svog kreveta i nikom nije dao da ga vidi. Kada je profesor Latimer 2007. godine umro, čuveni penis je nasledila njegova ćerka Evan i nije poznato da li je do danas promenio vlasnika.Sve je to zapisao Toni Perote autor knjige “Napoleonovi privatni delovi: 2.500 godina istorije otkopčano”.

Najgori deo? Članak u časopisu Time uporedio je Napoleonov penis sa „maltretiranom trakom pertle od jeleće kože“. Neko drugi je rekao da je to „smežurana jegulja“.

Uz mozak Ajnštajna, penis Napoleona Bonaparte, veliku pažnju javnosti uvek je privlačila i sačuvana i balsamovana glava “špijunke” Mata Hari.

Nikada nećemo saznati da li je streljana kurtizana Mata Hari, po imenu Margareta Gertruida Zele, zaista ubila desetine hiljada francuskih vojnika špijunirajući u Prvom svetskom ratu za Nemce. Mnogi veruju da je ona bila žrtveno jagnje kako bi se podigao duh francuske javnosti umorne  od rata.

Pripoveda je da je na svom kraju  je rekla: „Bludnica, da! Ali izdajice, nikad!“. Priča kaže i da je kada je stala pred streljački vod, raširila je ogrtač, pokazala svoje telo, poslala poljubac vojnicima i rekla “Hvala, gospodine”.

Da li su te priče tačne, ne zna se pouzdano. Ono što se zna je da je njena glava je sačuvana u pariskom Muzeju anatomije sa 5.000 drugih „ozloglašenih kriminalaca“. U leto 2000. glava je nestala.

„Ostaci sada nisu u muzeju i niko ne zna gde bi mogli da budu“, rekao je kustos muzeja Rodžer Saba za Njujork post.

Zvaničnici veruju da je glavu — „koja je još uvek imala svoju jarkocrvenu kosu“ — uzeo kolekcionar. Više od 20 godina kasnije, njena glava se  i dalje vodi kao nestala.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…