Podeli vest

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta, koja je nestala pre skoro 100 godina, pronađena je u privatnoj kolekciji u Beču i biće stavljena na aukciju u aprilu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Gustav Klimt/ilustracija

“Portret gospođice Lizer” nekada je pripadao istoimenoj jevrejskoj porodici, a slika je poslednji put viđena u javnosti 1925. godine.
Za sada nije poznato šta se desilo sa tim delom u periodu između 1925. godine i šezdesetih godina prošlog veka, kada je slika dospela u privatno vlasništvo, prenosi BBC.


Aukcijska kuća Kinski procenjuje vrednost slike na više od 54 miliona dolara.
Kinski je u saopštenju naveo da je ponovno otkriće slike “senzacija” i da “slika takve retkosti, umetničkog značaja i vrednosti nije bila dostupna na tržištu umetničkih dela u Centralnoj Evropi decenijama”.


Nedovršeni portret je bogata jevrejska porodica industrijalaca naručila od Klimta 1917. godine, neposredno pre njegove smrti, kada ga je i naslikao.
Henrijeta Lizer, prikazana na portretu, ostala je u Beču uprkos nacističkoj vlasti, posle čega je deportovana i umrla u Aušvicu 1943. godine.


Sadašnji vlasnici slike i zakoniti naslednici porodice Lizer stavljaju delo na aukciju 24. aprila u skladu sa Vašingtonskim principima, međunarodnim sporazumom o vraćanju umetničkih dela opljačkanih od nacista naslednicima onih od kojih su dela oteta.
Za sada nema dokaza da je delo odneto tokom pljačke ili ukradeno pre ili tokom Drugog svetskog rata, prenosi BBC.


Klimtova “Dama s lepezom” prodata je u junu za 85,3 miliona funti, čime je postala najvrednije umetničko delo ikad prodato na aukciji u Evropi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: