Svaki sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu da nastavi borbu dok ne postigne svoje ratne ciljeve, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pool foto via AP,file/Abir Sultan (POOL)/Tanjug

Istakao je da sporazum mora da onemogući krijumčarenje oružja Hamasu preko granice između Gaze i Egipta i hiljadama naoružanih militanata da se vrate u severnu Gazu.

Cilj Izraela je da poveća povratak talaca, naveo je Netanjahu u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi ”potpunim” šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Hamas, Izrael i posrednici će tokom tog perioda pregovarati o uslovima druge faze u kojoj bi bili oslobođeni preostali muški taoci, civili i vojnici, rekli su zvaničnici.

Zauzvrat, Izrael bi oslobodio još palestinskih zatvorenika, dok bi treća faza uključivala povratak svih preostalih talaca, kao i tela mrtvih, i početak višegodišnjeg projekta rekonstrukcije.

Hamas i dalje želi pisane garancije posrednika da će Izrael nastaviti da pregovara o trajnom prekidu vatre kada prva faza stupi na snagu, rekli su zvaničnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!