Podeli vest

Ismet Krieziu iz Kosovskog demokratskog instituta rekao je da je ta organizacija zatražila od Centralne izborne komisije u Priština da poništi glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM, navodeći da je glasanje propalo zbog slabog odziva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO: Visar Kryeziu (STR)/TANJUG

“Sa pravne tačke gledišta, zakonski kriterijumi za organizovanje su u velikoj meri ispunjeni, ali u svakom slučaju odziv je neuspeh. Takođe smo ranije pozvali CIK da poništi ovaj proces, uzimajući u obzir finansijski trošak, posvećenost ljudi i vodeći računa o pokazateljima za bojkot ovog izbornog procesa“, naglasio je on.

Krieziu je rekao da biračka mesta ne ispunjavaju potrebne uslove koji bi garantovali tajnost glasanja dodajući da su glasačke kutije izložene kamerama koje mogu da naruše proces glasanja, prenosi Reporteri.

“Takođe, Centralna izborna komisija (CIK) nije na vreme obavestila građane o biračkim mestima”, rekao je Krieziu novinarima.

Priština danas u četiri opštine na severu organizuje referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da je do 15 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122, dok u Zvečanu niko nije glasao.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: