Podeli vest

Milioni Indijaca proslavili su nacionalni praznik Divali na kojem je postavljen novi Ginisov rekord u broju upaljenih zemljanih uljanih lampi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Širom zemlje, u kojoj raste zabrinutost zbog zagađenja vazduha, raznobojna svetla upalila su se u domovima i na ulicama u čast godišnjeg hinduističkiog festivala svetlosti koji simbolizuje pobedu svetla nad tamom.

Spektakularno i dugo očekivano masovno paljenje uljanih lampi dogodilo se, kao i obično, na reci Sariju u Ajođi u državi Utar Pradeš, mestu rođenja najpoštovanijeg božanstva, boga Rama, prenosi AP.

U subotu predveče uljane lampe je zapalilo više od 2,2 miliona ljudi držeći ih 45 minuta dok su na obali reke pevane hinduističke verske pesme.

Prošle godine je upaljeno više od 1,5 miliona zemljanih lampi, a nakon jučerašnjeg prebrojavanja lampi, predstavnici Ginisove knjige svetskih rekorda uručili su najvišem izabranom državnom zvaničniku Jogi Aditianathu sertifikat o rekordu.

Preko 24.000 volontera, uglavnom studenata, pomoglo je u pripremi za novi Ginisov rekord, rekla je Pratiba Gojal, prorektorka Univerziteta dr Ram Manohar Lohia Avadh u Ajođi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: