Podeli vest

Na horizontu je večeras vidljivo prstenasto pomračenje Sunca. Nažalost, ovo pomračenje mogu posmatrati stanovnici Amerike i bliža okolna područja, ali ga je nemoguće videti iz Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Do prstenastog pomračenja Sunca dolazi kada Mesec ne uspe da ga prekrije u potpunosti, a to se dešava zbog toga što Mesec ne kruži oko Zemlje po čisto kružnoj orbiti, nego po blago eliptičnoj, što znači da je nekad malo bliže, a nekad malo dalje od nas.

„Kada je Mesec malo bliže, mi ga vidimo malo većeg. Kada je malo dalje, mi ga vidimo za nijansu manjeg. Danas je Mesec dalje od Zemlje, što znači da ga prividno vidimo nešto manjeg. Zbog te male razlike, on neće uspeti u potpunosti da zakloni Sunce i Sunčev disk će se videti kao vatreni prsten oko njega“, objasnio je Jovan Aleksić iz Astronomskog udruženja „Ruđer Bošković“ .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…