Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je borce privatne vojne kompanije ”Vagner” da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, ili da se vrate kući, odnosno, da odu u Belorusiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten

putin
Foto:Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/file

Putin je u obraćanju naciji na TV kanalu 1, rekao da su većina boraca te grupe patriote koji su bili izmanipulisani i zahvalio im jer su, kako je naveo, zaustavili i izbegli krvoproliće.

Putin je zahvalio svim ruskim vojnicima na hrabrosti, kao i predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na doprinosu mirnom rešavanju situacije. Kako je naveo, javnost, stranke, verske organizacije, čitavo društvo, zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku.

“Organizatori pobune su izdali zemlju i one koji su bili sa njima, hteli su da se vojnici međusobno ubijaju”, istakao je Putin i dodao da su takav ishod želeli i u Kijevu. On je zahvalio na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu i građanima Rusije, koji su, kako je naveo, pokazali da su sve ucene i previranja osuđeni na propast. Putin je dodao da su sve odluke tokom oružane pobune u subotu donete po njegovim direktnim uputstvima kako bi se izbeglo krvoproliće, prenele su RIA Novosti.

”Ova građanska solidarnost je pokazala da je svaka ucena, pokušaj stvaranja unutrašnjih previranja osuđen na propast… Naglašavam, od samog početka događaja odmah su donete najnužnije odluke da se neutrališe nastala pretnja, da se zaštiti ustavni poredak, život i bezbednost naših građana. Oružana pobuna bi bila ugušena u bilo kom slučaju“, rekao je ruski predsednik u obraćanju naciji. Putin je naglasio da su Rusi pokazali jedinstvo, jer ih je spojila “sudbina otadžbine”.

Ni reči o Prigožinu

Diana Magnay, dopisnica Sky Newsa iz Moskve, ukazala je da Putin tokom obraćanja nijednom nije spomenuo Prigožina te da ruski lider nema običaj svojim neprijateljima jasno da do znanja da ih smatra oponentima.

Putin je rekao da je oružana pobuna koju je poveo Prigožin točno ono što Kijev i Zapad žele – fratricid, sukob Rusa s Rusima. Taj se kriminalni čin može nadići samo pomoću konsolidacije ruskog društva.

Želi li se, međutim, ruska javnost ujediniti oko tog cilja?

Niko je nije pitao, a najmanje Putin i njegovi ljudi.

Prigožin se povukao nakon ekstenzivnih pregovora u kojima je sudjelovao i beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…