Podeli vest

Uoči isteka roka za oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i moguće vojne intervencije zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOVAS) u slučaju da se to ne dogodi, vojna hunta Nigera zatražila je pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner, tvrdi analitičar Vasim Nasr.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House via AP/File

Zahtev Vagneru je upućen tokom posete jednog od lidera vojne hunte, generala Salifua Modija susednom Maliju, rekao je za Asošijeted pres Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik Centra Sufan, nezavisnog neprofitnog centra za istraživanje, analizu i strateški dijalog o globalnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ovu informaciju prva je prenela francuska TV mreža Frans 24, a potvrdila su je tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata.

“Potreban im je (Vagner) da bi im garantovao opstanak na vlasti”, rekao je Nasr i dodao da u Vagneru razmatraju zahtev vojne hunte Nigera.

Jedan zapadni vojni zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, potvrdio je za AP da mu je poznato da je hunta zatražila pomoć od Vagnera tokom posete generala Salifua Modija Maliju.

Ministri odbrane zemalja članica ECOVAS su u petak finalizirali plan intervencije i pozvali vojne komandante da pripreme resurse nakon što posredničkom timu koji je u četvrtak poslat u Niger nije bilo dozvoljeno da uđe u prestonicu Nijamej i sastane se sa vođom hunte generalom Abdurahmanom Tijanijem.

Nakon posete Maliju, general Salifu Modi je upozorio na vojnu intervenciju, obećavajući da će Niger učiniti sve što je potrebno da ne postane “nova Libija”, izvestila je u petak državna televizija Nigera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.