Podeli vest

Fadi, Fudi, Fuki! Zvuči kao poznata izreka Julija Cezara “Veni, vidi, vici”, ali nije reč o tome već o samo tri od skoro 200 kineskih proizvođača automobila koje ChatGPT navodi na zahtev.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Veštačka inteligencija je skoro neophodna da bismo mogli čak i da počnemo da razumemo kinesko tržište automobila: U Srednjem Kraljevstvu ima toliko automobila na ulicama koji su nam potpuno nepoznati i koje je teško nabrojati.

Imena kao što su BID , Nio, MG i Linck & Co već nekoliko godina su na međunarodnim naslovnim stranama.

Ovo su brendovi koji se sada nude i u Evropi.

Obilazak Auto China 2024 u Pekingu, najvećeg sajma automobila u zemlji, pokazuje da mnogi proizvođači koji su nam potpuno nepoznati sada nude ultramoderne, lepe i potpuno digitalizovane električne automobile.

Od mase nepoznatih automobila ovo je naš izbor

Brend iCar proizvođača Cheri predstavlja 03T, električni terenski automobil uzbudljivog dizajna. Postoji i verzija sa motorom od 135 kW na zadnjoj osovini i verzija sa pogonom na sve točkove sa dodatnim motorom od 70 kW na prednjoj osovini. Cheri tvrdi da će automobil imati domet veći od 500 km.

Državni proizvođač GAC lansirao je električni hiperautomobil pod svojim podbrendom Hyper koji ima mnogo toga da ponudi. Zahvaljujući tri elektromotora, SSR ima sistemsku snagu od 913 kW/1242 PS i obrtni moment od 12.000 Nm. Početna cena je 1,28 miliona juana, što odgovara oko 165.000 Evra

Kinezi mogu da rade i kabriolete. Hongqi EH7 kabriolet je dostupan sa pogonom na zadnje i sve točkove, trebalo bi da ubrza do 100 km/h za 3,5 sekunde i ima domet do 600 kilometara. Cene u Kini počinju od 30.000 evra.

Arcfox, električni brend u vlasništvu automobilskog giganta BAIC, lansira Alpha S5, 4,82 metra dugu limuzinu u dizajnu kupea. Postoji verzija sa pogonom na prednje točkove sa 200 kW/272 PS i verzija sa pogonom na sve točkove sa dodatnim motorom od 190 kW pozadi. Manja verzija je opremljena jeftinom litijum-gvožđe-fosfatnom baterijom, snažnije verzije imaju moćne litijumske baterije (NCM).

Proizvođač mobilnih telefona Xiaomi nije jedini koji pravi automobile, tu je i Huawai sa svojim električnim automobilom. Kaže se da Luxeed S7 proizvodi do 365 kW/496 PS, ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde i nudi domet od preko 800 kilometara u verziji na duge domete – iako se meri prema manje striktnom kineskom testu ciklus CLTC.

Ovo su samo neki od popularnih kineskih brendova koji će po svemu sudeći uskoro preplaviti i evropsko tržište.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: