Evroposlanik iz stranke Nacionalno okupljanje Aleksandar Nikolić rekao je danas da je njihova stranka dosledna u stavu o poništavanju francuskog priznanja tzv. Kosova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Christophe Ena (STF) /Tanjug

Nikolić je naveo da je Marin Le Pen, kada je 2017. izjavila da će, ako pobedi na predsedničkim izborima, poništiti priznanje tzv. Kosova, kao i da je taj stav i dalje isti.

“Poništili bismo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, dosledni smo svojim stavovima i branimo suverenitet nacija”, rekao je on za dnevni list Politika.

Nikolić je istakao da je Francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) na izborima za Evropski parlament osvojila dvostruko više glasova od Preporoda predsednika Emanuela Makrona i dodao da u nastojanju da obuzda nalet desnice, Makron je raspisao i vanredne parlamentarne izbore.

“Nacionalno okupljanje ima dobre šanse i da se nadje na čelu vlade. Francuzi će izaći na birališra 30. juna i 7. jula, a anketa Instituta IFOP predviđa da će RN osvojiti 34 odsto glasova”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, novi narodni front, sa potpuno suprotne strane spektra 29, dok je Makronova kolacija na 22 procenta.

“Ako im potencijalna pobeda bude zamajac za predsedničke izbore, 2027. njihov stav o povlačenju priznanja tzv. Kosova, što je Marin Le Pen obećala da će učiniti ako postane predsednica – ostaje nepromenjen”, istakao je Nikolić.

Veliki uspeh nacionalnog okupljanja na prethodnim izborima za Evropski parlament, on objašnjava da su građani pružili podršku njihovim predlozima o reformi evropskog tržišta električne energije, protivljenju Zelenom dogovoru, kao i protivljenju trgovinskim sporazumima bez klauzula o reciprocitetu koje zahtevaju da obe strane primenjuju iste standarde i ista pravila.

“Što se tiče nacionalnih politika, 70 odsto Francuza se slaže sa našim merama o imigraciji, a 87 procenata njih želi strože pravosuđe, kao i smanjenje PDV na 5,5 procenata na energetske prozvode”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ankete ih vide kao pobednika na parlamentarnim izborima zbog, kako je naveo, poverenja u naše predloge, kao i popularnosti Žordana Bardele i Marin Le Pen.

“Paradoksalno, zbog straha od radikalne levice i nepopularnosti Makrona, moglo bi podstaći mnoge građane da glasaju za nas u drugom krugu”, napomenuo je on.

Nikolić je rekao da bi apsolutna većina im ogućila da obnove zemlju.

“Konkretno, cena električne energije bi brzo pala za 35 odsto kroz smanjenje PDV i prodaju po Francuskoj, a ne evropskoj ceni. Uveli bismo kazne za bilo koji oblik delikvencije. Proterali bismo sve prestupnike strane nacionalnosti jer oni, prema zvaničnim statistikama vrše oko polovine kriminalnih dela u Parizu i Marseju, kao i 800.000 ilegalnih migranata.

Nikolić je poručio da bi omogućili preduzećima da ostvare veći profit, poboljšali kupovnu moć i vratili red kako bi se u zemlju moglo mirno živeti.

“Protivimo se novim proširenjim EU, ali želimo da razvijamo kulturna, ekonomska i industrijska partnerstva sa istorijski bliskim zemljamama kao što su su Srbija ili Jermenija”, napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je prijatelj Francuske zbog veza još od Prusko-francuskog rata, ali pre svega, kao i zbog onoga što smo, kako je naveo, prošli zajedno u Prvom svetskom ratu.

“Pariz je često štitio Beograd u istoriji, ali ne sme se zaboraviti žrtva Srba na Solunskom frontu, koji su zadržali tu borbenu zonu i sprečiti da Austrougari stignu da priteknu u pomoć Nemcima na Zapadnom frontu”, zaključio je Nikolić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!