Podeli vest

Indijac Nirmal koji je razdvojen od svoje supruge gotovo 40 godina i koji 27 godina pokušava da se razvede od nje, nedavno je ponovo dobio rešenje Vrhovnog suda da je njegov zahtev za razvod odbijen

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Nije tajna da je razvod tabu tema u Indiji, zemlji gde se zakonito poništenje braka obično dobija samo u slučajevima jasnih dokaza o nasilju ili okrutnosti od strane jednog od supružnika.

Porodični i društveni pritisak često teraju ljude da ostanu u nesrećnim brakovima, ali čak i kada jedan od njih traži razvod, sudovi ga retko odobravaju.

Ovi neosporni činjenice nedavno su potvrđene u sudskom slučaju koji je privukao pažnju svetske javnosti. Osamdesetdevetogodišnji penzionisani oficir indijskog vazduhoplovstva i kvalifikovani lekar koji je pokušavao da se razvede od svoje osamdesetdvogodišnje supruge, takođe penzionisane učiteljice, gotovo tri decenije, ponovo je odbijen od strane Vrhovnog suda Indije, iako su se složili da je njihov brak “izvan spasa”.

Nirmal Singh Panesar (89) i njegova supruga Paramjit Kaur Panesar (82) venčali su se 1963. godine.

Njihov brak je bio konzumiran i blagosloven sa troje dece – dve kćerke i sina. Nirmal je služio u indijskoj vojsci, a njegova supruga bila je učiteljica u Centralnoj školi u Amritsaru. Iako su oboje živeli zauzete živote, obe strane su smatrale da je njihov brak “normalan” sve do januara 1984. godine, kada je oficir indijskog vazduhoplovstva premešten u Madras (sada Chennai).

Muž tvrdi da je njegova supruga odbila da se pridruži njemu u Madrasu, umesto toga želeći da živi sa svojim roditeljima i kasnije sa prvim sinom.

Bez obzira na nekoliko pokušaja da reše nesuglasice, brak se raspao, i 1996. godine je Nirmal Singh Panesar podneo zahtev za razvod u Okružnom sudu. Četiri godine kasnije, dobio je povoljnu presudu, ali je brzo poništena nakon žalbe Paramjit, koja je tvrdila da je dala sve od sebe da održi njihov “sveti odnos”.

Od tada, ovaj indijski muškarac, koji je 1990. godine penzionisan iz indijskog vazduhoplovstva kao komandir eskadrile, pokušavao je da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud Indije kako bi konačno dobio razvod.

Ranije ovog meseca, uspeo je da dođe do Vrhovnog suda, ali ishod nije bio onakav kakav je nadao.

Veće koje su činili sudije Aniruddha Bose i Bela M. Trivedi odlučilo je da, iako je njihov brak “izvan spasa”, to nije dovoljno da opravda razvod.

“Po našem mišljenju, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da institucija braka zauzima važno mesto i igra važnu ulogu u društvu”, stoji u sudskoj odluci. Uprkos sve većem trendu podnošenja postupaka za razvod, u sudovima se institucija braka i dalje smatra svetom, duhovnom i neprocenjivom emocionalnom mrežom između muža i žene u indijskom društvu.”, piše u presudi.

“Stoga nije poželjno prihvatiti formulu “nepopravljivog kraha braka” kao čvrstu formulu za dodelu razvoda”, dodaje se u zaključku sudija, prenosi Oditty central.

Presuda Vrhovnog suda takođe je uzela u obzir stav supruge.

Navodno, 82-godišnja žena tvrdila je da je i dalje spremna da se brine o svom suprugu u starosti, iako su razdvojeni decenijama. Takođe je zamolila sud da ne odobri razvod jer ne želi umreti sa “stigmom” razvedene žene.

U mnogim delovima Indije, razvod i dalje nije prihvatljiv, pri čemu samo jedan od svakih 100 brakova završava razvod.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: