Podeli vest

Ako se sve bude odvijalo kako treba, realno je očekivati da Niš direktnu avio-liniju do Šarm el Šeika dobije naredne godine, poručuje direktor aerodroma Niš

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Avion
Foto: Pixabay, ilustracija

Direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da je niški aerodrom spreman za prihvat novih letova, posebno do Šarm el Šeika i dodao da će egipatski avio-prevoznik u tom pravcu ubrzo napraviti i prve formalne korake.

“Ako se sve bude odvijalo kako treba, realno je očekivati da Niš direktnu avio-liniju do Šarm el Šeika dobije naredne godine”, rekao je Zdravković za Tanjug nakon razgovora sa egipatskim zvaničnicima – ministrom za civilno vazduhoplovstvo i direktorom Er Kaira, a koje je ocenio kao veoma pozitivne.

Egipatski zvaničnici su, kako kaže, potvrdili zainteresovanost za uspostavljanje avio-linije Niš – Šarm el Šeik.

“Sada je neophodno da se vazduhoplovne vlasti dveju zemalja sastanu i dogovore o eventualnom proširenju saradnje, definisane bilateralnim sporazumom”, naveo je Zdravković.

Dodao je da se sada očekuje da egipatske vlasti podnesu i formalni zahtev kako bi dobili neophodne dozvole.

“Formalni zahtev će podneti u najkraćem roku, navešće kakvu frekvenciju žele, da li tokom cele godine ili samo u letnjem periodu i na osnovu toga će nadležne institucije odlučivati dalje”, rekao je i dodao da će nakon toga uslediti mohućnost uspostavljanja redovne ili čarter linije.

Egipatski zvaničnici žele da povećaju broj operacija prema Srbiji, koje će dovoditi turiste u ovaj azijski deo Egipta, koji nije samo svetski poznata turistička destinacija već i veliki kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove, rekao je Zdravković i podetio da je Niš ove godine prvi put dobio direktnu vezu sa Egiptom, čarter do Hurgade.

Zdravković je bio deo delegacije Grada Niša, koja je prethodnih dana imala brojne sastanke sa predstavnicima Južnog Sinaja, na kojima su predstavljali potencijale regiona u oblasti turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

Gradonačlenica Dragana Sotirovski i guverener Južnog Sinaja Haled Fuda, koji je među najtucijajnijim političkim ličnostima Egipta i domaćin srpskoj delegaciji, potpisali su Sporazum o saradnji i bratimljenju dva grada.

Sotirovski je ranije, nakon potpisivana sporazuma, rekla za Tanjug da je egipatska strana vrlo zainteresovana za sarađu sa našim naučno-tehnološkim parkom, za izgradnju smart sitija u Šarm el Šeiku, kao i za mogućnost studiranja na Medicinskom fakltetu u Nišu.

Dodala je da je našoj strani, kao što je i egipatskim zvaničnicima želja da u Egipat dolaze turisti iz Srbije, cilj da što više Egipćana poseti Srbiju i da im otkrijemo Niš, kao što je to učinjeno i sa Tunišanima.

Organizatori boravka delegacije iz Niša, guvernorat Južnog Sinaja i ambasada Egipta u Beogradu, ocenjuju da je poseta koju su, inače, pratile brojne TV ekipe iz Kaira, prilika da se Srbija i njeni potencijali promovišu i van afričkog dela Egipta.

U Egiptu je boravila delagacija koju je činila gradonacelnica Niša sa saradnicima, direktori Aerodroma Srbije i Naučno-tehnološkog parka i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Takođe, tu su i privrednici iz Niša, direktor i predsednik parlamenta Regionalne privredne komore, kao i predstavnici turističkih agencija i organizacja Niša i Sokobanje.

Egipatski zvaničnici podsećaju da Šarm el Šeik nije samo mondenska destinacija koja privlači turiste iz čitavog sveta tokom 365 dana, jer su plivanje ili ronjenje na koralnim plažama ili u prirodnim akvarijumima punim zadivljujuće tropske flore i faune, jedinstven doživljaj.

On je i istorija i tradicija, a Južni Sinaj na kojem se nalazi, kao i manastir Svete Katarine, jedan od najstarijih na svetu. Podginut na biblijskom mestu koje je posećivao i Sveti Sava, svedočanstvo o viševekovni vezama srpskog i egipatskog naroda.

Zdravković dodaje da su spremni za širenje mreže destinacija i podseća da gradajni iz Niša već mogu direktno da lete do Kelna, Frankfurta, Ljubljane, Istanbula i Beograda nacioanlnom avio-kompanijom.

Od 15. juna ka Tivtu i Atini, a od kraja meseca čarterima do Alanje, Antalije i Hurgade.

Viz er spaja Niš i Malme, Dortmund, Memingen, Bazel Miluz, Beč, a Rajaner Stokholm Arlanda, Milano Bergamo, Maltu i Beč.

Niš će od 1. juna biti povezan sa Krfom, rekao je Zdravković, direktor Aerodromi Srbija, čiji je plan da preuzme upravljanje nad svim malim aerodrmima u vlasništvu Republike Srbije kako bi država ulagala u infrastrukturu, a aero-klubovi u školovanje i opremu.

Podsetio je da je u Srbiji registovano više od 30 aerodroma, ali da nisu svi u vlasništvu države, te da je preduzeće na čijem je čelu osnovano 2016, kao i da je pravi oblik dobilo 2019. otvaranjem aerodroma Morava.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: