Podeli vest

Anketna firma Mintel otkrila je koja je zemlja najviše luda za sirom. Iako mnogi očekuju da je Švajcarska na vodećem mestu, završava ipak samo u srednjem polju liste.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Bez obzira da li je Ementaler, Appenzeller ili Gruiere – Švajcarska je poznata po svom siru. Ali ako verujete globalnoj analizi ankete kompanije Mintel, postoje druge nacije koje su mnogo luđe za sirom.

Njihov novi izveštaj o „zemljama sa najsirovima na svetu“ rangira svaku zemlju na osnovu njihovog uvoza sira, proizvodnje sira i Google pretraga za „sir“ na njihovom lokalnom jeziku. Rezultat: Švajcarska je tek na 7. mestu. 

1. mesto

Holandija osvaja titulu „najslađe zemlje na svetu“ sa čistom razlikom. Mala zemlja sa samo 17 miliona stanovnika uvozi 3,1 kilogram sira po glavi stanovnika svake godine – u vrednosti od 15 evra po osobi. Ovo čini Holandiju najvećim kupcem sira na svetu. Holanđani sami proizvode 38 sorti i istovremeno imaju najviše pretraga na Guglu za sirom, piše Mintel. 

2. mesto

Francuzima nije pošlo za rukom da zauzmu prvo mesto iako se u zemlji proizvodi 246 različitih sorti, uključujući svetski poznate Brie, Rokuefort i Camembert. Poslednji sir je dospeo na naslovne strane tek sredinom februara. Francuski istraživači upozorili su na mogući kraj Camembert-a  sa njegovom belom, pahuljastom korom.

Foto: Pixabay

Za meki sir se trenutno koristi jedan soj gljivica vrste Penicillium camemberti. Problem: Soj se ne reprodukuje seksualno, tako da se ne dodaje novi genetski materijal. Vremenom je izgubio sposobnost da proizvodi spore neophodne za reprodukciju. Problem za proizvođače da nabave soj pečuraka u dovoljnim količinama.

3. mesto

Mala zemlja je ponovo na trećem mestu. Belgija nije velika, a ni raznolikost sa 13 sorti koje se proizvode u zemlji. Ali glad za sirom je.

Belgija troši u proseku 9 franaka po osobi godišnje na uvezeni sir, na drugom mestu posle Holandije po vrednosti po glavi stanovnika. Ova mala zemlja svake godine uvozi više od 1,6 kilograma sira po osobi – ovo je druga najveća vrednost na svetu! I zato je Belgija obezbedila treće mesto.

Ostatak liste izgleda ovako:

4. SAD

5. Austrija

6. Velika Britanija 

7. Švajcarska

8. Švedska

9. Danska

10. Finska


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: