Njujorški sastav “Scatter the atoms that remain” nastupiće 18. avgusta na Nišvil dež festivalu (Nisvile Jazz) u postavi Frenklina Kirmajera (Franklin Kiermyer), Dejvisa Vitfilda (Davis Whitfield), Isaje Kolijera (Isaiah Collier) i Gerauda Portala (Geraud Portal), saopštili su danas organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

Kako je navedeno, ovaj sastav smatra se prvim nastavljačem zaveštanja Džona Koltrane-a (Johna Coltrane), a predvodi ga dvojac muzičara, kompozitor, bubnjar i lider Frenklin Kirmajer i klavirista, kompozitor i muzički direktor Dejvis Vitfild.

Postavu za nastup u Nišu upotpuniće nova saksofonska džez zvezda Isaja Kolijer i jedan od najpoznatijih evropskih muzičara – francuski kontrabasista Geraud Portal.

Kako piše u saopštenju,bubnjar Kirmajer (1956) postao je poznat nakon snimanja albuma “Solomon’s Daughter” (1994) sa Faroa (Pharaoh) Sandersom.

Njegov stil bubnjanja, poseban zvuk i duhovni pristup muzici privukli su pažnju džez kritičara koji su ga opisali kao umetnika sa skoro religioznim verovanjem u džez kao oblik inspiracije.

Pijanista i kompozitor Vitfild (1993) ko-lider je sastava sa Kirmajerom. On je snimao i nastupao sa džez legendama kao što su Faroa Senders, Džordž Koleman i drugi.

Razvio je prepoznatljiv zvuk koji prevazilazi njegove godine, a saradnju sa bubnjarem započeo je 2016. godine.

Saksofonista Kolijer (1998) je sa 22 godine snimio album “Cosmic Transitions” na dan Coltraneovog rođendana, u studiju gde je snimljen “Love Supreme”.

Njegova muzika je dobila pet zvezdica od kritičara Džošue Majersa (Joshua Myers), što je šokiralo zbog njegove mladosti i kvaliteta muzike, a njegov angažman u ovoj grupi označava novu kvalitativnu fazu ove grupe.

Nakon smrti Koltrana 1967. godine, mnogi muzičari su pokušavali da slede njegovo nasleđe.

Njegova supuga Alis Koltran (Alice Coltrane) pozvala je nove generacije džezera da „preispitaju sebe i pronađu svoj put“.

Grupa “Scatter The Atoms That Remains” uspela je da na „originalan način iznese teret nastavka Coltraneovog zaveštanja“.

Na popisu muzičara koji su nastupali i snimali sa bendom „Scatter the atoms that remain“ su i trubači

Rendi Breker (Randy Brecker) i Roj Hargrov (Roy Hargrove), a neki od najznačajnijih saksofonista su Geri Barc (Gary Bartz), Bili Harper (Billy Harper) i mnogi drugi, navedeno je u saopštenju,


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: