Podeli vest

U Srbiji je danas proslavljen Dan državnosti uz ceremonije polaganja venaca i odavanje počasti u prisustvu državnog rukovodstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ARHIVA

Proslava Sretenja Gospodnjeg počela je u Kragujevcu, u Staroj skupštini Sretenjskom akademijom “Knežev zapis” na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i članovi Vlade Srbije.

Predsednik Vučić poručio je okupljenim građanima ispred Stare skupštine da je, kada je država ugrožena i njeni temelji, u uslovima teške situacije u svetu, najvažnije da budemo zajedno, okupljeni i jedinstveni u želji da sačuvamo državu.

Istakao je tada da to nema veze sa političkim partijama, već da to ima veze sa onim što je biće srpskog naroda, ali i svih drugih građana Srbije, da razumeju da imamo nešto što je sveto, a to je naša zemlja Srbija.

“I ništa svetije nemamo”, istakao je Vučić i dodao da nema igre, nema avanturizma, već da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, koji znači čuvanje mira i stabilnosti, jer su nam potrebna deca u budućnosti. Potrebna je državna politika koja zna da štiti nacionalne interese ne ugrožavajući pritom ni opstanak, ni budućnost države, ni naroda koji čuva i štiti rekao je Vučić u obraćanju na akademiji “Knežev zapis” u Kragujevcu.

Predsednik je zatim u Beogradu uručio odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a ceremonija dodele odlikovanja počela je intoniranjem himne “Bože pravde”.

Ceremoniji su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Vučić je istakao da odlikovanjima koja se danas uručuju povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan, a vence su na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog, kao i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike, položio je venac i odao počast na grobu Neznanog junaka na Avali. Dan državnosti Srbije – Sretenje obeležava se u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: