Podeli vest

Flako, voljena evroazijska sova koja je pobegla iz zoološkog vrta u Central parku i slobodno letela oko Menhetna, pronađena je uginula na trotoaru u Njujorku u petak uveče nakon što je najverovatnije udarila u zgradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Seth Wenig (STF)/tanjug

To je tužan kraj, navode ptičari koji su dokumentovali svakodnevne pokrete sove i legije obožavatelja koji su je željno pratili, preneo je AP.

“Svi se osećaju isto, očajni su”, rekla je Nikol Bler, umetnica iz Njujorka koja je veliki deo svojih objava na platformi X posvetila fotografijama ove poznate sove sa crno-smeđim perjem i očima u nijansama zalaska sunca.

Osoblje Fonda za divlje ptice, centra za rehabilitaciju divljih životinja, proglasilo je Flaka uginulim ubrzo nakon što je udario u zgradu, a najavljena je i obdukcija životinje.

Flaka je iz kaveza u zoološkom vrtu pre nešto više od godinu dana oslobodio vandal koji je probio ogradu i napravio rupu kroz kavez od čelične mreže.

Sova je u zoološki vrt stigla kao mlada 13 godina ranije.

Posmatranje Flaka ubrzo je postalo sportska aktivnost u Njujorku.

Sova je dane provodila sedeći na granama drveća, stubovima ograda i protivpožarnim stubovima, a noći hučući na vodenim tornjevima i hvatajući gradske pacove.

Kao prava slavna ličnost, sova se pojavila na muralima i raznim proizvodima.

Fanovi Flaka predložili su da se sovi u čast podigne bronzana statua koja gleda na Njujork.

Jedan od njih je tražio da se ostaci sove sahrane u Central parku.

“Sova Flako je na mnogo načina bila tipičan Njujorčanin – žestoko nezavisna, stalno je istraživala, pronalazila načine da preživi izazove koji se stalno menjaju”, navodi se u postu na platformi X.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: