Narod Irana će prevazići autoritarizam nametnut od strane vlade koja je, kako tvrdi, izgubila legitimnost i javnu podršku, poručila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi u govoru koji su, na dodeli nagrade, pročitala deca aktivistinje koja se nalazi u zatvoru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Javad Parsa/NTB via AP

Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava, uprkos teokratiskim liderima Irana, prenosi Rojters.

Aktivistkinja služi zatvorsku kaznu zbog više optužbi, uključujući i navodno širenje propagande protiv Islamske republike.

Narges Mohamadi je navela da je njen život, kao i životi mnogih drugih aktivista u Iranu, “konstantna borba za preživljavanje”.

U Oslu je simbolično predstavljena kroz portret i praznu stolicu, koja služi kao podsetnik da je Mohamadi jedna od malobrojnih dobitnika nagrade koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji dodele.

Mohamadi je 19. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, uz koju ide i novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna, oko milion dolara, i peta osoba koja ju je dobila dok je bila u zatvoru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ