Podeli vest

Nova alatka Eplovog ajfona iOS 17, nazvana “lični glas”, može da klonira i zameni ljudski glas uz pomoć AI.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

epl
Shutterstock

Alatka koja će biti dostupna od septembra je namenjena ljudima koji su u opasnosti da izgube moć govora ili onima za koje pričanje predstavlja problem, prenosi SkajNjuz.

Da bi korisnik napravio sopstveni digitalni glas na zahtev, mora da pročita 150 nasumičnih fraza, što traje oko 15 ili 20 minuta.

Telefonu je potrebno dosta vremena da obradi glas jer se sve radi na samom uređaju, a uređaj tom prilikom mora da bude zaključan i napunjen.

Kada alatka stekne dovoljno podataka o glasu korisnika, on će moći da unese tekst i sve što napiše će biti izgovoreno njegovim “ličnim glasom”.

Novinar SkajNjuza je isprobao ovu funkciju i testirao okolinu time što im je slao glasovne poruke izgovorene “ličnim glasom”.

Njegova majka i sestra nisu primetile razliku, ali prijatelji koji su tehnološki potkovani su primetili da nešto nije u redu i da je možda neko zloupotrebio glas novinara.

Epl tvrdi da su sve informacije korisnika bezbedne. Vlasnik ajfona može da izbriše “lični glas”, a on ne može da se deli među korisnicima.

Kompanija za računarsku bezbednost MekAfi upozorila je da tehnologija kloniranja glasa generalno podstiče porast prevara, ali je naznačila da Eplova zaštita treba da bude dovoljna.

Firma MekAfi je nedavno anketirala 1.009 odraslih osoba u Velikoj Britaniji i otkrila da je skoro četvrtina ljudi iskusila neku vrstu glasovne prevare sa AI ili poznaje osobu koja ima to iskustvo. Anketa je utvrdila i da 65 odsto odraslih nije sigurno da bi moglo da razlikuje klonirani glas od pravog.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…