Podeli vest

Nova, sveobuhvatna studija velikih razmera sada je bacila svetlo na pretpostavke o ishrani i riziku od raka.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Studija razbija mitove o raku

Suprotno popularnom verovanju, to pokazuje da ne postoji pouzdana veza između načina na koji jedemo i rizika od razvoja raka. Ovo otkriće dovodi u pitanje mnoga ranija verovanja.

Nema dokaza o efikasnosti dijeta

Studija jasno pokazuje: postoje samo slabe korelacije između određenih dijeta i raka, ali nema dokaza o uzročno-posledičnoj vezi. To znači da uprkos svim popularnim savetima o ishrani, niko ne može sa sigurnošću da kaže da li i kako tačno dijeta utiče na rizik od raka.

Korelacija naspram uzročnosti

U diskusiji o ishrani i raku, često se ne pravi jasna razlika između korelacije – odnosno istovremene pojave dva fenomena – i uzročnosti – uzročno-posledične veze . Međutim, sadašnja istraživanja pokazuju da su prethodne pretpostavke o direktnom uticaju ishrane na rizik od raka neodržive.

Ključno pitanje ostaje bez odgovora

Uprkos intenzivnim istraživačkim naporima, nauka još uvek nije u stanju da pruži konačan odgovor na pitanje da li hrana zaista može da spreči rak. Ova velika studija još jednom podvlači koliko su složene veze između ishrane i bolesti kao što je rak i da jednostavni odgovori verovatno neće biti dovoljni.

Ali šta je sa bezalkoholnim pićima?

Previše je, bez obzira na sve, uvek štetno, kaže Uve Kop nutricionista koji piše za magazin Focus.

Ali šta konkretno znači previše i generalno i za pojedinca?

“Nauka nema odgovor na ovo, posebno ne kada je u pitanju lična potrošnja, jer se to uvek mora posmatrati apsolutno pojedinačno u srednjoročnom do dugoročnom, veoma složenom opštem načinu života. Istraživanja ne znaju koja je „gornja granica“ ugljenih hidrata (uključujući šećer) i masti ili proteina (proteina) štetna po zdravlje. Nedostaju podaci o ovome, nedostaju uzročni dokazi (naučni dokazi) – baš kao i za sva glasina o opasnim efektima bezalkoholnih pića


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: