Broj ležaljki na grčkim plažama ubuduće će biti zakonom ograničen. Nova uredba će verovatno pogoditi posebno turiste.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Biltrn.rs

Foto: Pixabay

Grčke plaže su verovatno jedna od najpopularnijih destinacija za putovanja ovog leta. Međutim, zbog velikog buma, strah od uništenja sve više raste. 

Sada grčka vlada želi da drastično ograniči broj ležaljki na plažama, prenose nacionalni mediji. U TikTok video snimku, grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je da će biti novih pravila na plažama. 

Shodno tome, najmanje 70 odsto plažnih površina ne bi trebalo da bude zauzeto ležaljkama. Na plažama u zaštićenim područjima, 85 odsto površine treba da ostane slobodno. Osim toga, ležaljke više ne bi trebalo postavljati bliže od četiri metra vodi. 

Strožija pravila za preduzetnike

Neke plaže bi takođe trebalo da budu proglašene „nepovredivim“. Ležaljke tamo treba potpuno zabraniti. Ovo bi posebno trebalo da obraduje meštane, koji su poslednjih godina u više navrata protestovali zbog širenja ležaljki. Stanovnici Grčke strahovali su da za njih više neće biti prostora u budućnosti.

Preduzetnicima koji zarađuju izdavanjem ležaljki i suncobrana turistima bi stoga trebalo dozvoliti da ubuduće zauzmu najviše polovinu plaže. Ovo ima za cilj da garantuje da će plaže i ubuduće moći besplatno da posećuju meštani. 

Ubuduće će se koncesije za plaže dodeljivati putem onlajn aukcije. Osim toga, ubuduće će važiti stroža pravila za kompanije za iznajmljivanje ležaljki. Koncesionari se obavezuju da će „održavati plaže čistima, obezbediti pristup osobama sa invaliditetom i angažovati spasioca“, rekao je grčki premijer.

Grčka vlada je saopštila da će svako ko prekrši ova pravila ubuduće biti kažnjavan novčanim kaznama. Moguće je i zatvaranje preduzeća.

Grčka vlada, međutim, želi da se odrekne naknada za ulazak na plaže u celoj zemlji. Oni su široko rasprostranjeni u Italiji, na primer. Primorsko letovalište Sestri Levante u Liguriji, na primer, želi da u budućnosti naplaćuje novac da bi moglo da uživa na plaži.  Ulaz u Baia del Silenzio koštaće pet evra po osobi od ovog leta. Pristup ostaje besplatan za lokalno stanovništvo. Ni deca mlađa od dvanaest godina ne bi trebalo ništa da plaćaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: