Podeli vest

Muškarcima su veze potrebnije nego ženama, barem tako sugeriše nova studija Elite Partnera. Ova studija dala je i odgovor zašto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pexels/Vanja Arsic

Prema ovoj studiji, žene će verovatnije da prekinu vezu nego muškarci.

44 odsto ispitanih žena reklo je da su one bile te koje su raskinule u svojoj poslednjoj vezi, dok je kod muškaraca procenat bio 28.

Istovremeno, muškarci žele da se brže vrate u vezu nakon što se veza završi , što pokazuje druga studija.

Svaki četvrti muškarac bi želeo da ponovo bude u vezi odmah nakon raskida. Za žene je to samo dvanaest procenata.

Zašto žene raskidaju češće od muškaraca?

„Važno je napomenuti da odluke u vezi zavise od pojedinaca i da se ne mogu svesti samo na pol“, kaže Thomas Scharer. „Ono što možemo da potvrdimo u našoj svakodnevnoj praksi je da žene razmatraju savetovanje parova ranije i da su osetljivije na tu temu od muškaraca.

Zbog činjenice da muškarci dugo vremena ne priznaju ili ozbiljno ne shvataju konflikte ili se ne usuđuju da pričaju o osećanjima, žene često interno završe ranije, nakon čega podvlače crtu u vezi.

Otkud taj fenomen da muškarci manje govore o osećanjima?

„Muškarci i žene mogu imati različite stilove komunikacije “, objašnjava Šerer. Prvi imaju veću verovatnoću da interno obrađuju svoje emocije, što se može činiti spolja kao da manje pate. Ali to često nije slučaj. Često na našim konsultacijama doživljavam da muškarci zaista mnogo pate i imaju intenzivna emocionalna iskustva”

Foto:Pexels

Ovome se dodaju društvene norme i očekivanja.

„U mnogim kulturama se od muškaraca očekuje da budu snažni i nezavisni, što može navesti neke muškarce da potisnu ili sakriju svoja osećanja nakon raskida”, dodaje Šerer.

Seksolog Melina Dobroka dodaje da su važni i ljudi koji okružuju žene i muškarce.

„Žene često dobijaju više podrške od prijatelja ili članova porodice i češće govore o pratećim osećanjima, pa je i to važan faktor, jer žene mogu iskrenije da govore o emocijama”, kaže Doborka.

Zašto se muškarci brže vraćaju u veze?

Ovo pitanje istraživačima je bilo posebno zanimljivo.

„Jedan od razloga za to bi mogao biti taj što muškarci pokušavaju da odvuku pažnju ili obrađuju svoja osećanja koncentrišući se na nove veze“, objašnjava Šerer i dodaje da muškarci traže fizičku intimnost ili emocionalnu podršku kako bi ublažili bol od razdvojenosti

Sa ovim stavom slaže se i seksolog Doborka.

„To delimično može biti strategija koja oslobađa muškarce od bola odvajanja tako što će se uključiti u nove veze. Međutim, i društveni pritisak bi takođe mogao biti razlog za ovo. Muškarci više vole nove veze nego jer se tada osećaju moćno, muževno i snažno”, kaže doborka

Zašto su nam potrebni odnosi?

„Ulazak u veze je osnovna potreba koju svako ljudsko biće ima u sebi“, objašnjava seksolog.

„Svi želimo da budemo voljeni, saslušani i viđeni. Shodno tome, želja za vezama, bilo da se radi o romantičnoj ili prijateljskoj, koja je takođe oblik veze, nije specifična za jedan pol. Dakle podjednako je potrebna svima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: