Podeli vest

Ponekad vam je potreban prstohvat inspiracije i drugačija perspektiva. Evo saveta finansijskih vizionara za vaša novčana pitanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Sve više informacija o svim vrstama životnih pitanja pruža se na društvenim mrežama i naravno ne zaustavljaju se na finansijama. U Engleskoj, CFA institut je u novom izveštaju ovog januara otkrio da skoro 40% investitora, posebno mlađih, navodi finfluencere kao važan izvor informacija u svojim investicionim odlukama .

Nedavno je LinkedIn proglasio ovogodišnje Top Voices, priznanje koje platforma daje ljudima koji neprestano dele zanimljiv sadržaj i podstiču diskusiju u svojim oblastima stručnosti. Razgovarao sam sa finansijskim vizionarima i LinkedIn Top Voices iz različitih oblasti i pozvao ih da podele svoje omiljene savete za investiranje . Evo kolekcije. Možda ćete pronaći jedan ili dva predloga ili otkriti uzbudljivu ličnost koju vredi pratiti. Zabavite se!

Fokusirajte se na disciplinu

Thierri Borgeat, suosnivač Arvi platforme, naglašava potrebu za štednjom kao kamen temeljac svake investicione strategije i zalaže se za disciplinu .

Njegovi saveti:

  1. Počnite da štedite : Odvojite franak za sebe pre nego što razmislite o bilo kakvoj kupovini.
  2. S&P 500 je vraćao u proseku oko 10% godišnje tokom prošlog veka. Ne pokušavajte da odredite vreme na tržištu ili da pronađete najbolje vreme . Najbolje vreme za ulaganje bilo je pre 20 godina, ali sledeće najbolje vreme je sada.
  3. Pridržavajte se ova tri pravila: počnite rano, reinvestirajte zaradu i održavajte široku diversifikaciju.

Držite rizik pod kontrolom

Olus Kaiacan, nezavisni savetnik, zauzima konzervativan pristup i preporučuje dosledno upravljanje rizikom i postavljanje jasnih granica kako bi se izbegle emocionalne investicione odluke.

Njegov savet: „ Kada pravim novu investiciju ili pravim novi portfolio, dajem prioritet strogom upravljanju rizikom u odnosu na sve ostalo. Verujem u moć jasnih granica da izbegnem značajne gubitke i osiguram da se ne upustim u emotivni tobogan.”

Investirajte u sebe

Dr. Efi Pilarinou, globalno priznati fintech i tehnološki lider i autor, fokusira se na često zanemaren princip ulaganja – ulaganje u sebe :
„Većina nas traži povraćaj kada investira. Potcenjen finansijski princip je ulaganje u sebe, svoju obuku i razvoj svojih veština, bilo da se radi o kursevima, koučingu, vašoj mreži… Jer ako ne ulažete u sebe, onda ne može biti povrata – počnite sa 10% samoulaganja .”

Foto: Unsplash

Pogledajte ispod površine

Victor Cianni, glavni investicijski direktor u Alpianu, napominje da je ulazna tačka u investiranje manje važna od vašeg razumijevanja ovih investicija:

„Postoje bukvalno milioni načina za ulaganje, sa hiljadama različitih vrsta sredstava. Koji god put da odaberete, pogledajte ispod površine tako što ćete steći razumevanje imovine u koju ulažete ili proširiti svoje znanje na druge klase imovine . Što više naučite, više ćete primetiti sličnosti koje vam mogu pomoći da donesete odluku.”

Postavite sebi jasne ciljeve

dr. Martha Boeckenfeld, 100 najboljih žena budućnosti, Veb3 konsultant i investitor i UN glasnik mira, naglašava važnost jasnih ciljeva, posebno kada počinje:

„Kao neko ko je naučio vrednost finansijskog planiranja, preporučujem da započnete svoj put ulaganja sa SMART ciljevima. Neka budu specifični, merljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni. Bilo da je vaš cilj planiranje odlaska u penziju, posedovanje kuće ili finansiranje obrazovanja vašeg deteta, imati jasne ciljeve i razumevanje vaše tolerancije na rizik je, za mene, ključ za dugoročni uspeh .»

BIZNIS SAJT
Foto: Pixabay

Iskoristite protivstruje

Stephane Renevier, analitičar na platformi Finimize, oslanja se na suprotnu perspektivu kada trendovi ulaganja postanu hrana za mejnstrim medije. On navodi „indikator naslovnice časopisa“ kao primer :

„Kada trend ulaganja postane dovoljno veliki i poznat da se nađe na naslovnoj strani velikog časopisa, često je vreme da se kladite protiv trenda, jer tržišta gledaju u budućnost i predviđaju šta sledi. Indikator naslovnice časopisa ima prilično jake rezultate. Na primer, pozicije protiv naslovnih priča Ekonomista sledeće godine bi vam donele dobit od oko 10% na vašoj investiciji .

Saveti za finansijske informacije na društvenim mrežama

Informacije u društvenim medijima nisu bez kontroverzi; na primer, dezinformacije ili neprijavljena podela dobiti u preporukama postaju sve češća pitanja. 

Evo tri saveta o tome na šta treba da obratite pažnju:

1. Postavite pitanje motivu: Mnogi kanali ili ljudi žive od plaćene saradnje, ovo treba jasno navesti.

2. Proverite činjenice pre nego što primenite ideje i savete.

3. Obratite pažnju na kvalifikacije: Koje iskustvo u industriji, obuku i, ako je primenljivo, sertifikat imaju osoba ili kanal?

Ukratko, omiljeni saveti finansijskih vizionara pokazuju da su provereni principi i dalje važeći i više nego ikada : disciplina, upravljanje rizikom, planiranje i jasni ciljevi, razumevanje investicionih proizvoda, i u svakom finansijskom upravljanju, ne prepuštanje sebi kratki Uspešni gradivni blokovi svake investicione strategije.

Zabavite se investirajući i pogledajte jednu ili drugu osobu.Pored opštih saveta, saznaćete vesti iz sveta finansija i tehnologije koje mogu doneti nove ideje i impulse. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: