Podeli vest

Novčići koje turisti bacaju u čuvenu rimsku Fontanu di Trevi, radi zdravlja, ljubavi ili povratka u Večni grad, vade se iz barokne fontane dva puta nedeljno, nakon čega se odnose u humanitarnu organizaciju katoličke crkve Karitas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Ova organizacija zatim broji sitan novac iz fontane i koristi ga da finansira narodnu kuhinju i društveno korisne projekte, navodi Rojters.


Karitas je 2022. prikupio 1,4 miliona evra iz fontane, a očekuje se da se još više novca skupilo tokom prethodne godine, prevashodno zbog legende koja kaže da ako se novčić desnom rukom ubaci u Fontanu di Trevi preko levog ramena, povratak u Rim je osiguran.


Iz fontane, koja se isušuje radi čišćenja dva puta mesečno, takođe se vadi nakit, proteze, verski simboli, pa čak i pupčane vrpce.
Vađenje novčića je zanimljiv događaj, koji uključuje četiri radnika regionalnog komunalnog preduzeća ACEA, a oni tom prilikom balansiraju na ivici velike Salvijeve fontane, koristeći dugačke metle i usisna creva.
Novčići se zatim predaju Karitasu, gde se suše fenom za kosu, sortiraju i prebrojavaju.


Znakovi oko fontane objašnjavaju da je sitniš namenjen u dobrotvorne svrhe, kao i da je uzimanje novčića iz fontane kažnjivo.


Rim je jedan od najposećenijih gradova sveta, u koji godišnje dolazi oko 21 milion turista, a Fontana di Trevi, završena sredinom 18. veka, prikazuje statuu Tritona kroz koju ilustruje temu kroćenja vode.


Jedna od najpoznatijih filmskih scena iz dela reditelja Federika Felinija “La Dolce Vita” fokusirana je oko ove fontane, u koju Anita Ekberg ulazi i poziva Marčela Mastrojanija da joj se pridruži.


Ulazak u Fontanu di Trevi je danas zabranjen, a turisti koji prekrše ovo pravilo plaćaju kaznu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: