Podeli vest

Novi ambasador Albanije u Velikoj Britaniji Uran Ferizi ilegalno je ušao u tu zemlju 1998. godine, tvrdeći lažno da je sa Kosova i Metohije i da beži od rata, piše Dejli mejl.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Pixabay

Njega je kao novog ambasadora prihvatilo britansko ministarstvo spoljnih poslova, nakon čega će formalno predati akreditive kralju Čarlsu III u Bakingemskoj palati.


List navodi da je više izvora potvrdilo da je Ferizi stigao u Britaniju kamionom kao ilegalni migrant, bez ikakvih identifikacionih dokumenata, nakon čega mu je dozvoljeno da ostane u zemlji dok se njegov slučaj razmatra.
Međutim, u maju 2000. godine oženio se Britankom Sarom Lenon, na osnovu čega je dobio dozvolu da boravi u Velikoj Britaniji na neodređeno vreme.


I pored toga što nikada nije radio u diplomatskoj službi, albanska vlada ga je u junu ove godine predložila za ambasadora.
Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je izrazilo zabrinutost u vezi sa imenovanjem Ferizija kada je predložen za ambasadora, ali iz ministarstva spoljnih poslova su se oglušili na to, piše Dejl mejl.


U biografiji novog albanskog ambasadora navodi se da je Ferizi matematičar i informatičar koji je studirao na Univerzitetu Oksford, a između 2006. i 2008. godine bio je finansijski analitičar u Džej Pi Morganu, nakon čega se preselio u SAD gde je radio kao naučni istraživač na univerzitetu u Njujorku i Stenfordu.


Bivša ministarka spoljnih poslova Albanije Edit Hardži rekla je da “nije diplomatski, moralno ili etički ispravno da neko ko je ilegalno ušao u Ujedinjeno Kraljevstvo bude imenovan za ambasadora”.
“Posao ambasadora u Londonu je najvažniji i najprestižniji posle Vašingtona, ali Ferizi nema iskustva u diplomatskoj službi”, istakla je Hardži.


Tokom poslednjih 10 godina, hiljade Albanaca je ilegalno ušlo u Veliku Britaniju, kamionima iz Kalea i malim čamcima preko Lamanša.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: