Podeli vest

Na prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora razmatrano je i stanje naše crkve na Kosovu i u Metohiji, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, kao i sukob u Ukrajini

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

spc
Foto: Shutterstock

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop bački Irinej izabrani su za nove članove Sinoda Srpske pravoslavne crkve na prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, saopštila je danas SPC.

U Svetom Sinodu mandat je prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji ostaju članovi zamenici.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je na redovnom prolećnom zasedanju u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maj popunio upražnjene eparhije zapadnoevropsku i šabačku, izabrao nove članove Sinoda, razmatrao stanje SPC van Srbije, kao i “duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini”.

Za episkopa zapadno-evropskog izabran je dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić), a za episkopa šabačkog dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej (Petrović), dok je administriranje Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom povereno patrijarhu.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su: arhimandrit Aleksej (Bogićević), iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanima kraj Varvarina, sa titulom episkop hvostanski, arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganca kod Gnjilana, sa titulom episkop novobrdski, arhimandrit Nektarije (Samardžić) i klirik Eparhije britansko-skandinavske, sa titulom episkop jegarski.

Takođe, izabrani su arhimandrit Dositej (Radivojević), nastojatelj manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, sa titulom episkop lipljanski i protosinđel Petar (Bogdanović), nastojatelj manastira Gornjaka kod Petrovca na Mlavi, sa titulom episkop toplički.

U današnjem saopštenju SPC navodi se i da je Sabor proglasio nove svece i u Diptihe svetacae pridodao svetog Danila, episkopa karlovačkog i plaščanskog, sa datumom praznovanja (27. januara) 9. februara.

Zatim svetog Irineja (Ćirića), episkopa bačkog, sa datumom praznovanja (24. marta) 6. aprila.

Dodata su i sveta 73 sveštenomučenika gornjokarlovačka, čiji spomen praznovanja ima biti zajedno sa spomenom svetog sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog, (4. jula) 17. jula, sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički (Streličić), sa datumom praznovanja (8. maja) 21. maja i sveti sveštenomučenik Miloš (Bilbija) grkovačko-crnoluški, sa datumom praznovanja (28. jula) 10. avgusta.

Novi sveci su i sveti sveštenomučenici Ilija (Budimir), Risto (Ćatić), Kosta (Stanišić) i ostali livanjski mučenici, čiji datum praznovanja će uskoro biti utvrđen i saopšten.

Sveti prepodobnomučenici medljanski iguman Serafim, monah Avakum i monah Mardarije, sa datumom praznovanja (28. septembra) 11. oktobra, sveta deca mučenici, jastrebarski i sisački, sa datumom praznovanja (13. jula) 26. avgusta, sveti mučenici zvorničkotuzlanski, sa datumom praznovanja (26. maja) 8. juna, sveti mučenici bački, sa datumom praznovanja (10. januara) 23. januara.

Izmenjen je datum praznovanja mučenika dabrobosanskih: umesto (28. juna) 11. jula, njihov spomen će se ubuduće obeležavati (5. jula) 18. jula svake godine.

Određen je datum praznovanja svetih sveštenomučenika žitomislićkih – (13. jun) 26. jun, dok su mučenicima prebilovačkim i donjohercegovačkim pribrojani i svi ostali mučenici postradali za veru u Hercegovini u vreme Drugog svetskog rata, koji će se od sada svi zajedno proslavljati pod nazivom sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, sa datumom praznovanja (24. jula) 6. avgusta.

Za rektore bogoslovijâ postavljeni su dosadašnji vršioci dužnosti rektora: Bogoslovije Svetog Save u Beogradu – protođakon Radomir Vrućinić, Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima – protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović, Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči – protonamesnik Ljubomir Prijović.

Tokom ovog zasedanja pažljivo je saslušan i izveštaj o delatnosti Bogoslovskog fakulteta “Sveti Sava” u Libertivilu u SAD, sa konkretnim odlukama za unapređivanje nastavnog procesa.

Razmatrano je i stanje naše crkve na Kosovu i u Metohiji, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj i drugde, kao i duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: