Fudbalske utakmice visokog rizika odložene su ovaj vikend u Grčkoj nakon snažnih sukoba navijača u kojima je teško ozleđen policajac nakon što je pogođen bakljom. Odluka objavljena u petak usledila je nakon niza nasilnih incidenata povezanih sa sportom i nekoliko sati nakon što je policija privela više od 400 ljudi zbog nereda ispred odbojkaškog stadiona u Atini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Grčka se već dugo bori s problemom navijačkog nasilja. Potvrdio je to i grčki novinar Dimitris Damianos koji kaže:
“Problem huligana u Grčkoj velik je problem. Naša vlada se pokušava boriti protiv nasilja u sportu. Pre dva dana smo opet imali veliki sukob na fudbalskom terenu”, prenosi N1.hr.

Slabije osiguranje – veća verovatnoća nereda

Nasilne skupine fudbalskih navijača često biraju druge sportove u kojima su njihovi klubovi zastupljeni, a imaju nižu razinu policije za izvođenje napada. Grčka je ponovno ogorčena zbog navijačkih ispada.

Premijer Kyriakos Mitsotakis zbog toga je za subotu sazvao hitan sastanak s nekolicinom ministara na temu navijačkog nasilja, javlja grčki portal Newsit .

“Počinitelji ovih strašnih zločina nemaju nikakve veze sa sportom. Oni su obični kriminalci koji prete, a ponekad i oduzimaju ljudske živote i uništavaju imovinu”, rekao je glasnogovornik vlade Pavlos Marinakis.

Policijski je, pak, sindikat tražio od Mitsotakisa da zabrani utakmice u svim ligama zbog teško ozlijeđenog kolege.

Grčki portal Sportime kritikuje premijera zbog “sporih reakcija”. Smatraju da samo obećava rešenje za navijačko nasilje, a ništa stvarno ne preduzima. Podsećaju da je ozleda policajca samo jedna “krvava stranica u poglavlju navijačkog nasilja koje muči grčko društvo”, a Mitsotakis se s tim “ne može nositi”.

Podsećaju i da je prošlo manje od četiri meseca od ubistva Michalisa Katsourisa ispred stadiona AEK-a navodeći da su stranci noževima došli “u turizam nasilja u Grčku”. Dodaju da je Mitsotakis već tad najavio uvođenje oštrih mera protiv navijačkog nasilja, no odluke nisu donesene ni provedene.

Policajac u komi

Poslednji sukobi dogodili su se tokom odbojkaške utakmice između dva najveća gradska kluba, Panathinaikosa i Olympiakosa, koji su žestoki rivali na fudbalskom terenu i u mnogim drugim sportovima. Velik broj navijača napao je interventnu policiju ispred stadiona bacajući baklje, benzinske bombe i kamenje, a policija je odgovorila suzavcem.

Lekari su rekli da je 31-godišnji policajac završio u komi nakon što mu je baklja pogodila levo bedro, uzrokujući tešku ozledu arterije i velik gubitak krvi koji je izazvao srčani zastoj.

Policija je ispitivala privedene osumnjičene u velikom pritvorskom objektu u blizini mesta sukoba, izvan zatvorenog stadiona Melina Mercouri sa 1.800 sedećih mesta zapadno od glavnog grada, prenosi AP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ