Podeli vest

U poslaničke klupe 1. avgusta sešće 250 poslanika, najviše onih iz SNS-a. U parlamentu će biti 96 žena, a “prosečna starost parlamenta” je 47,12 godina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Parlamentarni izbori 2022
Skupština RS, Shutterstock

Prema poslednjim najavama u skupštinske klupe 1. avgusta sešće 250 izabranih predstavnika građana.

Prema statistici Otvorenog parlamenta, među njima će biti 96 žena i 154 muškaraca.

Najviše će biti pravnika i ekonomista po 41. Prosvetari su se takođe borili za poslanička mesta, a njih 27 dobiće priliku da se obrati sa skupštinke govornice. Inžinjera poslanika biće 22, a isti broj poslanika 17 su medicinari i oni sa Političkih nauka. U skupštinskim klupama sedeće i 16 menadžera, 13 penzionera i 12 umetnika. Pod kategorijom “ostale društvene nauke” biće njih 12. Poljoprivrednici će zauzeti 8 mesta u novom sazivu, privrednici 5, koliko će biti i novinara i sportista. U novom sazivu biće i troje onih koji su završili prirodne nauke. Dva mesta rezervisana su za studente, a 4 mesta je u kategorizaciji Otvorenog parlamenta svrstano pod pojam “ostalo”.

Što se regionalne raspodele tiče, najveći broj poslanika i poslanica ima prebivalište u Beogradu. Ako se u obzir uzme razmera između broja stanovnika i broja poslanika i poslanica, Beograd ponovo zauzima prvo mesto.

Ukupna “prosečna starost parlamenta ” je 47, 12 godina.

Ovakav saziv ne mora da ostane isti. Nime, već po konstituisanju Skupštine, moguće je da će se neki poslanici odreći mandara, a na njihova mesta doći će sledeći na parlamentarnim listama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: