Talas štrajkova na nemačkim aerodromima ne jenjava. Prema procenama industrije, desetine hiljada putnika ponovo neće moći da putuju kako je planirano u četvrtak zbog štrajka upozorenja osoblja obezbeđenja vazduhoplovstva na pet aerodroma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

aerodrom čikago
Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Štrajkovi upozorenja poslednji put su počeli sinoć na berlinskom aerodromu, potvrdio je portparol nemačkog sindikata Verdi. Prema Verdiju, ranije su na redu bili aerodromi Hamburg, Štutgart, Karlsrue/Baden-Baden i Keln. Sindikat Verdija pozvao je na dalje štrajkove upozorenja osoblja za bezbednost vazduhoplovstva ovog petka.

Zbog celodnevnog štrajka snaga bezbednosti vazduhoplovstva u četvrtak, putnici više ne mogu da uđu u zonu bezbednosti. Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, verovatno će biti otkazano više od 580 letova, a 90.000 putnika moraće da promeni raspored.

Štrajk obezbeđenja koji je najavljen za četvrtak takođe utiče na Švajcarce: nekoliko aviona mora da se vrati u Švajcarsku iz Berlina, Hamburga i Štutgarta bez putnika.

Nastavljeno u petak

Za danas je predviđeno da osoblje za obezbeđenje vazduhoplovstva obustavi rad u Hanoveru, Dortmundu, Veezeu, Drezdenu i Lajpcigu i ponovo u Karlsrueu/Baden-Badenu. Verdi je takođe pozvao zaposlene u kontroli osoblja i robe, kao i kontroli tereta na minhenskom aerodromu da stupe u štrajk od četvrtka u 4 ujutru do petka u 6 sati ujutru. Ovo posebno utiče na sektor teretnog prometa.

Najveći nemački aerodrom u Frankfurtu nije pogođen štrajkovima upozorenja osoblja obezbeđenja vazduhoplovstva ovog četvrtka i petka. Tamo, kao i u Minhenu, dvodnevni štrajk kabinskog osoblja Lufthanze u utorak i sredu bi i dalje mogao da dovede do izolovanih kašnjenja i otkazivanja letova.

Kolektivno pregovaranje u oblasti bezbednosti vazduhoplovstva tiče se uslova rada oko 25.000 zaposlenih u privatnim pružaocima usluga obezbeđenja. Oni u ime Federalne policije provjeravaju putnike, osoblje i prtljag na ulazima u sigurnosni prostor. Do sada, pet rundi pregovora nije dalo nikakve rezultate u sukobu. Verdi poziva na povećanje plate po satu od 2,80 evra u periodu od dvanaest meseci sa bonusima za prekovremeni rad koji će početi brže od prvog sata prekovremenog rada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: