Podeli vest

Kineski zdravstveni zvaničnici nisu otkrili nikakve neobične ili nove patogene i pružili su zatražene podatke u vezi sa povećanjem respiratornih oboljenja i prijavljenim žarištima upale pluća kod dece, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kina
Foto: Shutterstock

SZO je prethodno zatražila od Kine više informacija o nedijagnostikovanoj upali pluća koja se navodno širi među decom na severu te zemlje i apelovala na kineske zdravstvene vlasti da preduzmu mere za smanjenje prenošenja bolesti.

Kina je, u skladu sa pravilima, odgovorila SZO u roku od 24 sata, prenosi Rojters.

SZO je tražila i epidemiološke i kliničke informacije, kao i laboratorijske rezultate preko mehanizma međunarodnih zdravstvenih propisa.

Kako se navodi, podaci koje je Kina obezbedila ukazuju da je povećanje respiratornih oboljenja povezano sa ukidanjem ograničenja uvednih zbog korona virusa, uz cirkulaciju poznatih patogeni kao što je mikoplazma pneumonije, bakterija koja izaziva infekciju koja obično pogađa mlađu decu i koja cirkuliše od maja.

Nezavisni kineski mediji prethodno su javili da su navodno dečije bolnice u delovima zemlje pune bolesne dece.

Kineske vlasti su pripisale nagli porast oboljenja sličnih gripu ukidanju mera protiv korone, preneo je ranije Bi-Bi-Si (BBC).

Na severu Kine prijavljeno je od oktobra povećanje obolevanja sa simptomima sličnim gripu u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine.

Kineski zvaničnici saopštili su prošle sedmice da je došlo do porasta broja respiratornih bolesti širom zemlje – posebno gripa, korone, pneumonije uzrokovane mikoplazmom, što je uobičajena bakterijska infekcija koja pogađa decu mlađeg uzrasta, kao i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, zabeležile su sličan porast oboljenja sličnih gripu nakon ukidanja mera protiv korone.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: