Podeli vest

Za danas je u Parizu zakazan važan događaj, postavljanje zlatnog petla na toranj pariske katedrale Notr Dam u okviru obnove čuvene crkve koja je devastirana u požaru 2019. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

To je ključni korak u oživljavanju ovog spomenika kulture, katedrale čija je izgradnja započeta u 12. veku, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Novog petla, koji će zameniti starog, potpuno uništenog u požaru, dizajnirao je Filip Vilnev, glavni arhitekta obnove katedrale.

U skulpturu petla, koji je francuski simbol budnosti i Hristovog vaskrsenja, biće položene svete relikvije, uključujući fragmente Hristove trnove krune i mošti Svetog Denisa i Svete Ženevjeve, što će ovoj skulpturi na Notr Damu dati verski značaj.

Hristova trnova kruna, koja se smatra najsvetijom relikvijom Notr Dama, deo je blaga iz riznice Notr Dama koje je uspešno uklonjeno odmah nakon što je izbio požar.

Ovu relikviju, koja je Hristu navodno stavljena na glavu neposredno pre raspeća, u Pariz je u XIII veku doneo francuski kralj Luj IX.

U jednom cilindru koji će takođe biti pohranjen u skulpturu petla naći će se i imena skoro 2.000 pojedinaca koji su doprineli rekonstrukciji katedrale.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: