Podeli vest

Major Uprave saobraćajne policije Vladimir Vida izjavio je da sada postoji 50 punktova na auto-putevima gde se meri brzina. Stajanje na pumpama više neće biti rešenje da se smanji prosečna brzina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

auto-put
Foto: Pixabay

Major Uprave saobraćajne policije Vladimir Vida izjavio je danas da je na auto-putevima u Srbiji uveden novi sistem kontrole brzine vozila, tako što su na 50 punktova, na svim auto-putevima, postavljene kamere visoke rezolucije koje izračunavaju prosečnu brzinu vozila između dve tačke.

U izjavi za Tanjug, Vida je naglasio da merenje prosečne brzine nije novina na našim putevima, ali da se to do sada radilo tako što je meren pređen put i vreme za koje je to vozilo prošlo taj put između naplatnih stanica.

“Sada se koriste portali duž auto-puta sa kamerama visoke rezolucije i ta rastojanja na kojima se računa prosečna brzina su znatno manja. U prethodnom periodu vozači su smanjivali prosečnu brzinu stajanjem na benzinskim stanicama i odmorištima, a sada to neće moći, jer su rastojanja sada znatno manja, ponegde i 10 kilometara, pa nije moguće na taj način smanjiti brzinu”, objašnjava Vida.

Vida: Na 50 mesta meri se prosečna brzina na auto-putevima

On dodaje da ima 50 takvih punktova i da se nalaze se na svim deonicama naših auto-puteva – Beograd-Niš, Beograd-Subotica, Beograd-Šid, a pet se nalazi na Milošu Velikom od Beograda do Preljine.

“Pričamo o prekoračenjima brzine, ali naši građani treba da shvate da je potrebno poštovati propise zbog saobraćajnih nezgoda i posledica koje su na auto-putevima često tragično”, poručuje Vida.

On ističe da je juče, u periodu od samo šest sati otkriven čak 71 prekršaj vezan za prekoračenje brzine, dva za nevezivanje pojaseva i jedan za upotrebu mobilnog telefona na auto putu.

“To su uglavnom prekršaji koji su detektovani kod vozila u inostranstvu. Za domaće vozače naknadno će stići poziv da se izjasne ko je upravljao vozilom kada je prekršaj učinjen”, ističe Vida.

Stranci koji prekrše zakon na auto-putu procesuiraju se po hitnom postupku

On objašnjava da se stranci procesuiraju po hitnom postupku, za manje prekršaje odmah se izdaju nalozi za uplatu novčane kazne, a kada su u pitanju prekoračenja od više od 40 kilometara na sat – za one koji su vozili preko 170 kilometara na sat, oni se odvode kod sudije za prekršaje, s obzirom da tu nije predviđena fiksna kazna, već u rasponu, i da je predviđena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Što se tiče domaćih vozača, kada su prekoračenja brzine ispod 40 kilometara na sat u pitanju, kazne su u fiksnom iznosu od 3.000 – 5.000 dinara, navodi Vida i dodaje da je za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje pojasa kazna 10.000 dinara ili 5.000 ukoliko se plati u roku od osam dana.

Vida ističe da su auto-putevi bezbedniji i da se na njima više poštuju pravila.

“Očigledno je znatno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih na auto-putevima. Na kraju turističke sezone moći ćemo da podvučemo crtu i da vidimo rezultate, ali već sada se vide rezultati ovog sistema”, poručio je Vida.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: