Podeli vest

Šesnaestogodišnja violinistkinja Lana Zorjan prva je muzičarka iz Srbije koja je dobila priznanje International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024, poznatiji kao Oskar u svetu klasične muzike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Iboja Balaž (HO)

Nagradu joj je dodelio žirija koji je činilo 19 muzičkih kritičara iz različitih država, a glasanje je bilo tajno.


Prema rečima Lane Zorjan, put ka uspehu ima i svoje teške periode.
“Recimo da je put ka uspehu kao jedna planina i ako idete gore, ona nikad neće biti skroz ravna, uvek će biti prepreka. Kad god gledate iz daljine, uvek idete ka gore i tako je i sa uspehom. Koliko radim, toliko će se ogledati u uspehu”, kazala je Zorjan.


Navodi da je violinu počela da svira sa četiri godine, a ta ljubav potiče iz porodice jer joj je otac operski pevač, a majka profesor violine.
“Sa 18 meseci sam prvi put slušala operu, a kod mame sam išla da slušam kako predaje. To mi je dalo inspiraciju, ali znam da sam imala veliku želju. Sećam se i koliko sam bila srećna kad sam dobila prvu violinu. Da se moji nisu odricali toliko stvari, pretpostavljam da ne bih ni svirala”, rekla je Zorjan.


Nagrada International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award dodeljuje se samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina iz celog sveta, bez obzira na to koji instrument svira.


Lanu Zorjan je za nagradu nominovala Lihtenštajn Akademija posebnih talenata.
Nagradu će primiti 12. aprila u Valensiji, gde će sa simfonijskim orkestrom izvesti Ravelovog „Cigana“.


Mlada violinistkinja je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Stefana Milenkovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…