Podeli vest

Nemačkoj Fondaciji “Fridrih Ebert Štiftung” (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
Foto: Shutterstock

Nemačkoj Fondaciji “Fridrih Ebert Štiftung” (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pišu Večernje novosti.

Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.

Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.

Pomenuti dokument, kako saznaju Novosti, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom privremenih prištinskih institucija i srpskom vladom, a da se “potom podeli i sa trećom stranom”, ali nije precizirano sa kojom.

Prema pisanju Novosti, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili “Fridrih Ebert” i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: