Podeli vest

Nuspojave koje lek za dijabetes Ozempic ima nisu beznačajne, a stručnjaci kažu da je fama oko oveg leka nerealna i da postoje efikasniji i bezbedniji načini za gubitak kilograma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Foto:Pixabay

Lek Semaglutida, koji se koristi isključivo za lečenje šećerne bolesti i prodaje pod imenima “Ozempic” i “Wegovy(Vegovi)” nova je tehnika za gubljenje težine koju su usvojile Holivudske zvezde.

Ultra popularna rijaliti zvezda Kim Kardašijan našla se na spisku zvezda za koje se sumnja da koriste injekciju Vegovi u borbi protiv viška kilograma. Osim nje na tom spisku, ali bez sumnje, jer je sam i priznao, je i milijarder Ilon Mask. 

Musk je u odgovoru na pitanje koja je tajna njegove “fit figure”  na Tviteru odgovorio: “Post” i “Wegovy”.

Za samo nekoliko meseci ovaj trend se prelio i u Srbiju što je izazvalo čak i nestašicu leka u apotekama.

Stručnjaci kažu da se efekti leka, kada se koristi za gubitak težine, vide u periodu od godinu do godinu i po dana i klinički je dokazano da možete izgubiti 6% svoje težine.

Ovaj efekat, kažu nutricionisti, možete dobiti korigovanjem ishrane i vežbanjem za kraće vreme i to bez nuspojava.

Nuspojave Ozempica nisu zanemarljive.

“Neželjena dejstva su mučnina, gađenje, povraćanje ali postoje i neka izuzetno retka ali teška neželjena dejstva, a to su akutni pankreatitis, holelitijaza, zapaljenje žučne kese, ubrzanje srčanog rada. To su neka ozbiljna neželjena dejstva koja se retko javljaju ali koja nam govore da ove lekove ne treba zloupotrebljavati i uzimati na svoju ruku već isključivo po savetu i uputstvu lekara”,  Klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović.

Ozempic nedovoljno ispitan, trudnoća i dojenje ispitivani samo na pacovima

Od ovih nuspojava više plaši to što efekti Ozempica nisu dovoljno ispitani, a posebno kada se radi o uzimanju leka i trudnoći.

U zvaničnom uputstvu leka upozorava se da do kraja nije utvrđeno kako deluje na trudnice i porodilje, pa se i ne preporučuje njegovo uzimanje.

Ispitivanja do sada nisu rađena na ljudima, a u uputstvu piše da lečenje Ozempicom treba prekinuti najmanje 2 meseca pre planirane trudnoće zbog dugog poluvremena eliminacije.

Kada je u pitanju dojenje, istraživanja su rađena samo na pacovima, pa se smatra da lek ne treba uzimati tokom ovog perioda pre daljih ispitivanja.

Dejstvo Ozempica na plodnost kod ljudi takođe nije poznato.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: