Podeli vest

Direktoka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojaznost
Foto: Pixabay

Radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) o trošku države obezbeđuje rehabilitaciju mališana u Specijalnoj bolnici Čigota kroz takozvani „Čigotica program“.

RFZO je saopštio da rehabilitacija traje 21 dan, te da deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju.

Direktoka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

“To je veoma zabrinjavajući podatak, s obzirom da gojazna deca imaju povećan rizik za razvoj mnogih metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a gojaznost kod dece je značajan faktor rizika i za obolevanje u odrasloj dobi”, rekla je ona.

Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus 2 standardne devijacije za pol i uzrast, precizirala je ona.

Dodala je da će se deca upućivati na osnovu uputa koji izdaje izabrani pedijatar i medicinske dokumentacije, otpusne liste ili izveštaja pedijatra, koji nisu stariji od šest meseci.

Lekarska komisija Republičkog fonda daje saglasnost za upućivanje u Čigotu.

“Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika”, ocenio je direktor Specijalne bolnice Čigota, Aleksandar Simić.

Istakao je da je najvažniji cilj programa da kod mlade populacije budu prevenirane komplikacije gojaznosti.

Za 15 godina trajanja Čigotica programa, o trošku RFZO-a, a zahvaljujući stručnom timu Specijalne bolnice, rehabilitovano je više od 9.000 dece i adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina.

Polaznici programa mogu biti i deca iz inostranstva čiji roditelji sami finansiraju njihovo lečenje.

“Apelujemo na roditelje da se blagovremeno obrate pedijatru svog deteta koji će proceniti neophodnost upućivanja u Čigotu i izdati odgovarajući izveštaj i uput“, poručila je Radojević Škodrić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: