Podeli vest

Procenu i predlog za vraćanje obaveze služenja vojnog roka, s predlogom modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze, dostavićemo vrhovnom komandantu Vojske Srbije i predsedniku Republike do kraja meseca, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/MARIJANA JANKOVIĆ (HO)

On je u intervjuu za današnju “Politiku” istakao da je Generalštab Vojske Srbije razradio više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model.

“Budući da smo zadatak dobili od vrhovnog komandanta, ne bi bilo korektno da pre dostavljanja traženog predloga u javnosti govorim o njegovom sadržaju”, rekao je on.

Ocenio je da je za vraćanje obaveze služenja vojnog roka, što nije samo vojno pitanje, neophodan širi društveni konsenzus i dodao da će, bez obzira na to da li će konačna odluka biti za ili protiv obaveznog vojnog roka, Vojska Srbije kao nosilac odbrane zemlje nastaviti da razvija i unapređuje sposobnosti za zaštitu odbrambenih interesa Srbije na osnovu utvrđene politike odbrane i dodeljenih misija i zadataka.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao je da je, i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti, zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na KiM i dalje neadekvatna, budući da se počinioci krivičnih dela prema Srbima uglavnom ne procesuiraju i da su napadi albanskih ekstemista i skrnavljenje srpskih svetinja gotovo svakodnevni.

“Bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je relativno stabilna. Vojska Srbije u saradnji s drugim snagama bezbednosti Republike Srbije u ovom prostoru obezbeđuje administrativnu liniju, sprečava ilegalne prelaske, ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala i predstavlja odlučujući faktor mira i stabilnosti”, naveo je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, najveći bezbednosni izazov u Kopnenoj zoni predstavlja bespravna seča šuma, a najugroženija područja u vezi sa tim su na teritoriji Kuršumlije. Istakao je da Vojska Srbije ima profesionalnu saradnju sa KFOR-om, zasnovanu na poštovanju potpisanih sporazuma i procedura o ponašanju duž administrativne linije.

Kada je reč o modernizaciji Vojske Srbije, naveo je da je ona danas višestruko opremljenija, bolje plaćena, a u operativnom smislu sposobnija za uspešno izvršenje zadataka iz sve tri misije.

“U skladu sa direktivom vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike za razvoj sposobnosti, u prvoj fazi je akcenat bio na revitalizaciji i potom snažnom jačanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO, na čemu i dalje radimo, dok je sada fokus na opremanju kopnene komponente Vojske Srbije, uključujući i specijalne snage”, rekao je Mojsilović.

Ukazao je da je Vojska Srbije uvođenjem u upotrebu novih borbenih sredstava i modernizacijom postojećih dobila brojne nove sposobnosti i unapredila postojeće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: