Podeli vest

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/BRANKO LUKIĆ (STR)

Sa danom zalašnjenja Čačanska biblioteka “Vladislav Petković Dis” obeležava svoj dan, a ujedno i dan rođenja slavnog pisca čije ima i nosi.

Ovim događajem obeležava se i 176 bibliotečke tradicije u gradu na Moravi.

“Na prvom mestu treba pomenuti aktivnosti biblioteke i sveukupan doprinos ustanove projektu nacionalne prestonice kulture. Jedan od rezultat jeste i Muzej poezije koji smo otvorili u maju 2023. godine. Bibilioteka je bila aktivna na svim poljima u proteklih 12 meseci, počevši od primarnih delatnosti. Ulagali smo u naš prostor kako u gradu takoi u četiri ogranka na selu i važno je napomenuti da smo prople godine završili renoviranje ogranka u Preljini. Na taj način smo završili jedan ciklus ulaganja u naše seoske ogranke, jer smatramo da kako građani u gradu tako i na selu moraju imati približno jednake uslove kada su u pitanju bibliotečke usluge”, rekao je Bogradn Trifunović, direktor čačanske biblioteke.

Trifunović je naglasio da je tokom prethodne godine gotovo 10.000 knjiga zanovljeno, što kroz kupovinu i poklone ali i kroz razmenu.

Fond biblioteke na kraju prethodne godine iznosio je 178.000 knjiga i više od 20.000 svezaka periodike, dakle časopisa, novina i listova.

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” ima gotovo 7.000 aktivnih članova, a u poslednjoj deceniji izdala je preko 24.000 članskih karata.

“Za nama je uspešna godina. U prethodnih 12 meseci, biblioteka je prethodnih 12 meseci organizovala 147 programskih celina. Praktično, svaki drugi dan smo imali nešto za naše sugrađane, kako u gradu tako i na selu. Objavili smo sedam monografskih publikacija i dve serijske u okviru naše izdavačke delatnosti. Imali smo sreću da ostvarimo saradnju sa nizom partnera, kako postojećih tako i novih, u Čačku, Srbiji ali i inostranstvu”, kazao je Trifunović.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti Miroslav Petković zahvalio se svim zaposlenima u biblioteci za sve ono što su uradili u prethodnim decenijama, a posebno u prethodnoj godini kada je Čačak bio prestonica kulture.

“Na desetine programa je upravo realizovano u Gradskoj biblioteci, koja je ugostila značajne umetnike, pisce, slikare, muzičare, strane diplomate, državne zvaničnike i zaista smo ponosni na sve što su uradili. Naš posao jeste da 21. marta, kada se završava prestonica kulture, naše ustanove kulture pa i naša biblioteka nastave sa svojim radom i održe visok nivo kvaliteta svojih programa a i da ga unaprede. Razvijaćemo Muzej poezije, jedinstven u našoj zemlji, aplikaciju, bukmarkere, kako bi brinuli o starim knjigama koje se nalaze ovde”, rekao je Petković.

Grad Čačak će uraditi klimatizaciju odeljenja za decu i mlade, kao i profesionalnu rasvetu i nove zavese na bini Gradske biblioteka.

“Pomoći ćemo i u drugim projektima. Ove godine obeležava se 61. Disovo proleće, 25. Štampana reč, Dečji oktobar, u planu je i objavljivanje izdanja izabranih pesama Vladislava Petkovića Disa i Monografije – 175 godina postojanja Gradske biblioteke u Čačku”,naveo je Petković.

U okviru Dana bilbioteke organizovana je i izložba pod nazivom “Zvukom pisaće mašine”, autorki Tanje Vuković i Irene Planinčić, a na kojoj je prikazan razvoj pisaćih mašina.

“Izložba je nastala povodom Dana biblioteke i 176 godina bibliotečke tradicije u Čačku. Ideja Irene Planinčić i mene je bila da zapravo oživimo jednu staru napravu, čudesnu spravu, nešto što se koristilo gotovo čitav 20. vek. Mi smo pokušali da kroz zanimljive priče, na deset plakata ispričamo kako su zapravo izgledale prve mašine, koje su nazivane tipkajući pisac ili zvučni instrumenti ali smo hteli da damo i osvrt na neke književnike i ljude koji su koristili pisaće mašine i praktično nisu mogli da zamisle svoje pisanje i svoj rad bez pisaćih mašina. Ujedno izložili smo i eksponate iz naših legata, tako da posetioci osim plakata mogu videti i prave pisaće mašine, verovali ili ne, mnogi mališani ih videti prvi put u životu”, rekla je Tanja Vuković, jedna od autorki izložbe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ