Podeli vest

U OŠ “Vladislav Ribnikar” danas se obeležava četrdeset dana od velike tragedije kada je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika obezbeđenja. Građani su ispred škole palili sveće, ostavljali cveće i plišane igračke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Pedesettrogodišnja žena rekla je da je ovo velika tragedija za koju ne postoje reči.

“Mislim da su ovo najtežih 40 dana u poslednjoj našoj istoriji, a ovih 40 dana ne želim da se nikom ponovi, ni u jednoj zemlji na svetu”, rekla je ona. Jedna starija gospođa je dodala da ne postoje reči utehe i da posle ovoga ostaje samo tišina.

“Tužno, nema tu reči utehe, za ovakvu tragediju. Vlada Srbije je nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar“ osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja, saopštilo je ranije Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

V.d. ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je ranije da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje. Savet roditelja ranije je tražio da se rekonstruiše događaj roditeljima, kao i da se objasni kako teče istraga, ali i da im se stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji.

Jedan od zahteva je i da tim psihologa i psihijatara redovno radi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti, kao i da se pruži kompletna podrška nastavnom kadru.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, rekao je ranije da su razgovori sa Vladom Srbije bili dobri i da je deo zahteva ispunjen, dok se na pojednim zahtevima radi.

Samo dan nakon tragedije u Beogradu, dogodila se tragedija i u okolini Mladenovca, a u utorak će biti obeleženo četrdeset dana od te druge velike tragedije koja je pogodila Srbiju.

U utorak građani će tokom celog dana moći da odaju poštu žrtvama u selu Dubona kod Mladenovca, na mestu stradanja, a u 09.30 časova u Malom Orašju biće služen parastos na mestu stradanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: