Podeli vest

Svetski dan civilne zaštite, 1. mart, ima za cilj ukazivanje na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige, saopštio je danas MUP povodom Svetskog dana civilne zaštite.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE (STR)

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.


Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je, do sada, formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje.


Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih.


Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, je, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: