Podeli vest

Rak pankreasa je vrsta raka koja se teško dijagnostikuje i često se otkrije prekasno. Uz pomoć „tečne biopsije“ ovo bi trebalo da se promeni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Rak pankreasa je jedan od najtežih tipova karcinoma za dijagnozu jer dugo ne izaziva nikakve simptome. A ako jeste, obično je već kasno za terapiju. Shodno tome, dijagnoza često dolazi prekasno. Nova vrsta krvnog testa sada je namenjena da olakša rano otkrivanje. 

Tečna biopsija 

Elen Hajcer sa Dijagnostičkog i istraživačkog instituat za ljudsku genetiku intenzivno radi sa „tečnom biopsijom“ u Gracu više od 20 godina. Postupak je dijagnostička tehnika na genetskom nivou zasnovana na uzorcima krvi. U krvi pacijenata, cirkulišuće tumorske ćelije (ct-DNK) i genetski materijal koji oslobađaju tumorske ćelije se traže i koriste za otkrivanje karcinoma koji se ponavlja (ponavljanje raka) ili za određivanje odgovora na terapiju.

Rano otkrivanje raka putem testova krvi

Tečna biopsija se takođe smatra obećavajućim pristupom u ranom otkrivanju raka. U okviru projekta PANCAID („PANcreatic CANcer Initial Detection via Likuid Biopsi“), Hajcer i evropske kolege žele da prikupe i procene uzorke pacijenata sa rakom pankreasa, kao i od zdravih ljudi i onih sa povećanim rizikom od bolesti.

Uz pomoć kompjuterskih analiza i veštačke inteligencije (AI) treba da se identifikuju glavni ćelijski biomarkeri koji omogućavaju rano otkrivanje. Rezultat je analiza krvi koja će biti testirana u nekoliko evropskih centara za lečenje.

Rizik od recidiva 

U drugom projektu, tečna biopsija pacijenata obolelih od raka koji su blagovremeno operisani ima za cilj da pruži informacije o onima kod kojih bi se rak mogao vratiti i kojima je potrebna preventivna hemoterapija. Trenutna slika nije dovoljno osetljiva za ovo. Projekat se fokusira na pacijente sa rakom pluća , pankreasa i debelog creva .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…