Podeli vest

Sjedinjene Američke Države imaju najjaču vojsku na svetu, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije koja je zabeležila skok u odnosu na prethodne izveštaje i sada se nalazi na 56 mestu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

U najnovijem izveštaju portala Global fajerpauer za 2024. godinu, ukupno je rangirano 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori.


Na drugom mestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mestu.


Kada je reč o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske i nalazi se na 56. mestu što je pomak u odnosu na prethodni izveštaj.
Iza nje su armije Hrvatske koja se našla na 66. mestu, Albanije čija vojska je na 90 mestu. Na 110. mestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, a Crna Gora je na 129 mestu.


Na rang listi se nalazi i tzv. Kosovo koje zauzima 135. poziciju. Benin, Somalija, Surina, Moldavija i Butan nalaze se na začelju liste.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: