Podeli vest

Obradović je rekao da je najvažnije nacionalne pitanje broba za očuvanje KIM u sastavu Srbije i da danas svi zajedno treba da postignu konsenzus i puno nacionalno jedinstvo o očuvanju KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

obradović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas u parlamentu, na sednici o KiM, da će podršku te stranke i poslaničkog kluba imati sve što se radi na očuvanju KiM u sastavu Srbije, sve što je u okviru Ustava i Rezolucije SB UN 1244.

Obradović je rekao da je najvažnije nacionalne pitanje broba za očuvanje KIM u sastavu Srbije i da danas svi zajedno treba da postignu konsenzus i puno nacionalno jedinstvo o očuvanju KiM.

Dodao je da bi voleo da dobije odgovor poslanika, ima li bilo ko, ko je za priznanje Kosova, i ko je spreman da ne učestvuje u nacionalnom jedinstvu, te naveo da, ukoliko takvog poslanika nema, onda veruje da mogu, i pored različitih stavova, da se saglase oko daljeg puta.

Obradović je rekao da je Briselski sporazum antiustavan, te da se o njemu Ustavni sud nikada nije izjasnio.

Kazao je da su mu „zaparali uši“, izrazi iz govora predsednika „mitovi“, „pusti snovi“, „nova realnost“, „da nije istina da je KiM oduvek bilo naše“, dodajući da smatra da govorimo o svetoj zemlji, korenu našeg identiteta i državnosti.

On je rekao i da je KiM „pod okupacijom“, što parlament, kaže, treba da konstatuje i da utvrdi da ćemo ga „kad-tad“ vratiti u punu ustavnu i pravnu nadležnost Srbije.

„Zašto pregovaramo, ako je Kosovo nezavinost? Zato što nije. Većina država ga ne priznaje, i potreban im je naš pristanak da bi bili nezavisni. Dok to ne damo, KiM neće biti nezavinsa država. Oni su lažna država“, rekao je Obradović.

Rekao je da smatra da je dobro sve što je urađeno na otpriznavanju tzv. Kosova, dok je ministar spoljnih poslova bio Ivica Dačić, kojeg kritikuje zbog potpisivanja Briselskog sporazuma.

„To je (otpriznavanje) najbolja stvar koju je uradila vaša vlast, pored neuvođenja sankcija Rusji, za ovih 10 godina. Ali, ima i loših stvari. Ne vodimo mi 5:0, nego gubimo 0:15, po pitanju KiM“, ocenio je Obradović.

Tvrdi da je sve što je Beograd ispregovarao bilo na korist Prištine, a ništa na korist Srba i Srbije, dodajući da Zajednica srpskih opština, koja je trebalo da bude na korist Srba – nije primenjena.

„Kakvi ste vi to pregovarači?“, upitao je Obradović.

Rekao je i da je ova vlast „predala“ sve, te da se na severu KiM, gde „nikada ranije nije stupila albanska vojna ili policijska čizma“, sada formiraju vojne i policijske baze, a da Beograd ne traži sednicu Saveta bezbednosti UN.

Kaže i da Srbija nema prijatelje na Zapadu, i da se zato treba okrenuti saveznicima, Rusiji, Kini i, kako kaže, većoj polovini čovečanstva koja ne priznaje Kosovo, a koja može da nas zaštiti, ako to tražimo.

„Zaboravite na put Srbije u EU, na tom putu nema odbrane KiM. Tu nas čekaju nove ucene“, rekao je Obradović i kaže da treba jasno reći da je „nova armatura“ u pregovorima – priznanje Kosova i Metohije.

Zato Dveri traže da parlament usvoji odluku kojom odbija zahteve Evropskog parlamenta da prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Rusiji, i da se traži da se pregovori o KiM vrate u SB UN.

Obradović je zahvalio predsedniku što je ispunio obećanje sa konsultacija da će se pojaviti pred poslanicima na posebnoj sednici o KiM, dodajući da je ovo dobar početak i njegovog predsedničkog mandata i novog skupštinskog saviza.

Dodao je da bi vlada trebalo da vodi pregovore, kako je predviđeno skupštinskom Rezolucijom iz 2013. godine, ali da, iako smatra da Vučić izlazi iz ustavnih ovlašćenja kada vodi pregovore sa Prištinom, ipak nema ništa protiv toga jer je on najjača politička figura vladajuće većine i spreman je da preuzme odgovornost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: